Brüsszel bezárná az európai kapukat a pénzes oroszok előtt

Vége az aranyéletnek, aranyvízumnak, aranyútlevélnek

Az Európai Bizottság a befektetői állampolgársági, úgynevezett aranyútlevél-, illetve aranyvízum-programok megszüntetésére szólította fel a tagállamokat, valamint az orosz és fehérorosz állampolgárok uniós állampolgárságának felülvizsgálatát, illetve az orosz és fehérorosz állampolgároknak uniós beutazást biztosító vízumok visszavonását javasolta - tájékoztatott a brüsszeli testület.


Ajánlásában az uniós bizottság azt írja:

Nagyon fontos, hogy minden tagállam, mely még mindig működtet befektetői állampolgársági programot, ezt azonnal megszüntesse. Ezek a rendszerek nem egyeztethetők össze a lojális együttműködés elvével és az uniós polgárság EU-szerződésekben rögzített fogalmával

A befektetői letelepedési programok biztonsági, pénzmosási, adókijátszási és korrupciós kockázatokat jelentenek a tagállamok és az EU egésze számára. Oroszország Ukrajna elleni agressziója ismét rávilágított e kockázatokra.

Az Európai Bizottság arra kérte a tagállamokat, hogy vezessenek be és végezzenek szigorú ellenőrzéseket, mielőtt befektetői letelepedési program keretében bármilyen tartózkodási engedélyt kiadnának. Felszólította a tagállamokat: haladéktalanul vonják vissza a befektetői letelepedési program keretében az ukrajnai háború miatt uniós szankciók hatálya alatt álló orosz vagy fehérorosz állampolgárok számára kiadott tartózkodási engedélyeket, vagy tagadják meg a meghosszabbításukat. Ugyanígy járjanak el azok esetében is, akik számottevően támogatják az Ukrajna elleni háborút, illetve az orosz, vagy a fehérorosz kormány nemzetközi jogot sértő egyéb, ezzel összefüggő tevékenységeit.

A bizottság arra szólított fel, hogy a tagállamok minden orosz és fehérorosz állampolgár esetében függesszék fel tartózkodási engedélyek kiadását a befektetői letelepedési programok keretében. Az intézkedések alkalmazásának összhangban kell állnia az arányosság elvével, az alapvető jogokkal és a tagállamok nemzeti jogszabályaival. Az uniós bizottság továbbá arra kérte fel a tagállamokat, hogy május végéig tegyenek jelentést az előterjesztett ajánlás végrehajtásáról, és ezt követően rendszeresen adjanak róla tájékoztatást.

Az Európai Parlament 2021-es tanulmánya szerint egy évtized alatt 3 milliárd euró befektetésért cserébe 4 ezer orosz kapott európai uniós országokban állampolgárságot és 20 ezer letelepedési engedélyt.


Ne hagyd ki!