Meglepődött majom zöld lombok között
Fotó: Shutterstock

Készülnek a majomhimlő kimutatására alkalmas tesztek

Megindult a versenyfutás a diagnosztikai cégek között a majomhimlő-teszt kifejlesztéséért, miután a vírusfertőzés először jelent meg nagyobb számban az afrikai kontinensen kívül.

A múlt hónapban fordult a gyártók figyelme az új betegség felé, hasonlóan 2020 márciusához, amikor a Covid-19 kimutatására alkalmas tesztet fejlesztették rohamtempóban. Az többmilliárd dolláros forgalmú üzletnek bizonyult.

Milliárdos üzlet

A majomhimlő-tesztek iránti kereslet ugyanakkor feltehetően ennek csak töredéke lesz. A betegség se nem olyan fertőző, se nem olyan veszélyes, mint a Covid. A majomhimlő tipikusan közeli kontaktus útján terjed, és influenzaszerű megbetegedést, valamint bőrkiütést okoz, ami néhány héten belül magától elmúlik.

A Covid hirtelen feltűnésétől eltérően a majomhimlő ellen léteznek oltások és kezelési módok, sőt tesztek is, amelyek máris segítséget nyújtanak a fertőzés terjedésének megakadályozásában.

Az új piaci szegmens csak részben pótolhatja a Covid-tesztekből származó bevételt, amelyek iránt a pandémia lecsengésével egyre csökken a kereslet.

A Roche 1,9 milliárd svájci frankos bevételre tett szert Covidteszt-eladásokból az első negyedévben. Elemzők arra számítanak, hogy a cégnek 2022-ben összesen 3 milliárd svájci frank bevétele származhat a koronavírus-tesztekből.

A Barclays elemzője úgy véli: nehezen képzelhető el hasonló nagyságrendű bevétel a majomhimlő kapcsán.

Nem az új Covid

Május eleje óta 550 fölötti esetszámot jelentettek összesen 30 országból. A legtöbb majomhimlős esetet Európában találták – köztük egyet Magyarországon -, és ezek nem voltak köthetők afrikai utazáshoz, ahol a betegséget okozó vírus már eddig is létezett. Ez azt mutatja, hogy a közösségi terjedés Európában valamilyen szinten már megkezdődött. Halálesetről egyelőre nem tudni.

Az Egészségügyi Világszervezet ugyanakkor növekvő számú majomhimlős megbetegedésre számít, különösen a nyári időszakban, amikor sok ember gyűlik össze közösségi eseményekre.

Majomhimlős viszonylatban az 550 jelentős esetszám, de egyelőre nincs szükség százezerszámra tesztre, mint a Covid megjelenésének idejében. Szakértők szerint ez nem lesz egy következő Covid.


Ne hagyd ki!