Mark Zuckerberg
Fotó: Shutterstock

Mutatjuk, mire költ a világ egyik csúcsmilliárdosa

Mark Zuckerberg a világ egyik leggazdagabb embere. Egy amerikai gazdasági portál összesítette, mire költi a pénzét.


A Facebook alapítójának és vezérigazgatójának vagyona tavaly átlépte a 100 milliárd dollárt, ezzel egyike a bolygó 10 százmilliárdosának. A közelmúlt eseményei azonban ezt a számot 64,7 milliárd dollárra csökkentették az amerika Forbes listája szerint. A Facebook szénája nem áll valami jól, erről itt írtunk korábban.

Zuckerberg azért továbbra sem panaszkodhat a vagyonát illetően, amivel többnyire visszafogottan bánik. Ingatlanokra - különösen Hawaiin - azonban igencsak sokat költ. Feleségével, Priscilla Channal együtt a gyermekek oktatásába és orvosi kutatásokba is jelentős összegeket fektetnek − számol be róla az Insider.

Autók, ingatlanok és Hawaii

Nem rajong a feltűnő ruhákért, sem a feltűnő járművekért. Láttuk már egy Acura TSX-ben és egy Honda Fitben, és egy fekete Volkswagen Golf GTI-ben is, egyik sem több, mint 30 ezer dollár. Bár nemrég vett egy olasz Pagani Huayt, körülbelül 1,3 millió dollárért.

Ingatlanokra bátrabban költi a pénzt. 2011 májusában 7 millió dollárért vásárolt egy 5000 négyzetméteres házat Palo Altóban, a következő évben pedig elkezdte megvásárolni az otthonát körülvevő ingatlanokat is. A San Francisco-i Mission kerületben található lakását eladta 31 millió dollárért.

Hawaii nagy szerelme. 2014-ben 100 millió dollárt költött két ingatlanra Kaua'i szigetén: egy 357 hektáros egykori cukornádültetvényre és egy 393 hektáros, fehérhomokos stranddal rendelkező birtokra. 2021 márciusában 53 millió dollárért vett még 600 hektárnyi földet a szigeten, amihez később további 110 hektárt csapott hozzá.

Jótékonykodás

Zuckerberg csatlakozott ahhoz a több mint 200 másik milliomoshoz és milliárdoshoz, akik vagyonuk nagy részét jótékonysági célokra fordítják. Jelentős összegeket tervez adományozni saját és felesége szervezetének, a Chan Zuckerberg Kezdeményezésnek, ami helyi és globális problémák kezelésébe egyaránt befektet: munkahelyteremtő program, koronavírus elleni küzdelem, büntetőjogi reform és a megfizethető lakhatás, és betegségek gyógyítására irányuló kutatások egyaránt helyet foglalnak a listán.

Ne hagyd ki!