Boldog, barna szőrű disznó néz a kamerába

Ezzel a tartási körülménnyel Icahn is elégedett lenne

Fotó: Shuttestock

A McDonald's fejére olvasta a cég disznós ígéretét a milliárdos

Carl Icahn milliárdos üzletember arra szólította fel a McDonald's-ot, hogy ne vásároljon tovább sertéshúst olyan beszállítóktól, ahol ketrecben nevelik az állatokat. A cég szerint ez logosztikailag kivitelezhetetlen és megfizethetetlenül drága.


Carl Icahn körülbelül 17 milliárd dollárnyi vagyonnal rendelkezik, a McDonald's-ban azonban csak mindössze 50 ezer dollárnyi részvénye van.

Az állatok jóléte

Icahn a McDonald's éves részvényesi találkozója előtt dobta be az ötletet. Szeretné elérni, hogy a gyorsétteremlánc ígéretének megfelelően változtasson sertéshús-beszerzési gyakorlatán. Emlékeztetett rá: a McDonald's egy évtizede megfogadta, hogy

2022 végéig beszünteti a sertéshúsfelvásárlást a ketreces állattenyésztőktől.

A vemhes kocák ketrecben tartását Icahn egyenesen embertelennek nevezte.

A gyorsétteremlánc válaszközleményében sietett leszögezni, hogy fontosnak tartja az ellátási láncához tartozó állatok egészségét és jólétét, de visszautasította Icahn követelését, hogy új kötelezettséget vállaljon.

Amit Icahn úr a McDonald'stól és más társaságoktól kér, az teljességgel kivitelezhetetlen

– írják. Szerintük Icahn kampányának egy biztos végkimenetele van, mégpedig az, hogy a fogyasztók majd sokkal többet fizetnek.

A ketrec nélkül tartott állatok jelenlegi számának három-négyszázszorosára lenne szükség ahhoz, hogy zavartalan maradjon az ellátási lánc

– hívta fel a figyelmet a McDo.

ESG-élharcos

A cég arra a levélre válaszul adott ki közleményt, amelyet Icahn a McDonald's befektetőinek küldött a május 26-i éves közgyűlés előtt. Ebben azt kéri, hogy a cég tűzzön ki számonkérhető célokat az állatok jólétének javítása érdekében, és legyen a környezetileg és társadalmilag felelős (ESG) cégek élharcosa az éttermi és vendéglátóipari szcénában.

A McDonald's képtelen volt teljesíteni tíz éve tett ígéretét, ez azt mutatja, hogy az ESG-törekvések nincsenek kellő súllyal képviselve a McDonald's igazgatótanácsában – írja Icahn. Egyben kéri a részvényeseket, hogy az ő két jelöltjét támogassák májusban.

A McDonald's nemrég bejelentette, hogy 2050-re a globális üvegházhatású gázkibocsátását nullára csökkenti, erről bővebben itt írtunk.

Ne hagyd ki!