Megbukott a román kormány a bizalmi szavazáson a parlamentben
Fotó:Shutterstock

Megbukott a szomszédban a kormány, a fejlesztési pénzeken csúszott el

A román parlament megszavazta a Florin Cîţu vezette kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. Az Állítsuk meg a szegénységet, a drágulásokat és a büntetőügyeseket. Le a Cîţu-kormánnyal! című dokumentumról a PNL, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek törvényhozói nem szavaztak.


  Az államfőnél a döntés joga

A házbizottságok megállapították, hogy a bizalmatlansági indítvány megvitatása és a róla való szavazás a törvényes előírásoknak megfelelően zajlott le. A parlament megvonja a Cîțu-kormánytól a bizalmat. Ügyvivő kormányként helyén marad mindaddig, amíg a parlament megszavazza az új kabinetet. A további lépésekről az államfő dönt - írja a Transindex.

Az előzmények

A most megbukott kormány tavaly december 23-án lépett hivatalba. Eredetileg a Nemzeti Liberális Párt, az USR és az RMDSZ alkotta a koalíciót, az USR azonban kihátrált Cîțu mögül. A kormányválság az után tört ki, hogy a kormányfő az USR-PLUS akarata ellenére, a szövetség által delegált igazságügy-minisztert leváltva fogadta el az RMDSZ által javasolt, az önkormányzatoknak szánt 50 milliárd lejes vidékfejlesztési program tervét. Az USR ezt egyszerűen közpénzből történő rablásnak nevezte.


Ne hagyd ki!