A román parlament megszavazta a Florin Cîţu vezette kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. Az Állítsuk meg a szegénységet, a drágulásokat és a büntetőügyeseket. Le a Cîţu-kormánnyal! című dokumentumról a PNL, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek törvényhozói nem szavaztak.


  Az államfőnél a döntés joga

A házbizottságok megállapították, hogy a bizalmatlansági indítvány megvitatása és a róla való szavazás a törvényes előírásoknak megfelelően zajlott le. A parlament megvonja a Cîțu-kormánytól a bizalmat. Ügyvivő kormányként helyén marad mindaddig, amíg a parlament megszavazza az új kabinetet. A további lépésekről az államfő dönt - írja a Transindex.

Az előzmények

A most megbukott kormány tavaly december 23-án lépett hivatalba. Eredetileg a Nemzeti Liberális Párt, az USR és az RMDSZ alkotta a koalíciót, az USR azonban kihátrált Cîțu mögül. A kormányválság az után tört ki, hogy a kormányfő az USR-PLUS akarata ellenére, a szövetség által delegált igazságügy-minisztert leváltva fogadta el az RMDSZ által javasolt, az önkormányzatoknak szánt 50 milliárd lejes vidékfejlesztési program tervét. Az USR ezt egyszerűen közpénzből történő rablásnak nevezte.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Hamarosan érkezik Donald Trump közösségi platformja

Donald Trump bejelentette, hogy 2022-ben hivatalosan is érkezik a saját, TRUTH Social nevű közösségi média platformja, amellyel a nagy technológiai vállalatok „zsarnoksága" ellen venné fel a harcot, valamint biztosítaná a szabad véleménynyilvánítást.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Újabb hét, újabb büntetés: halmozza a rekordokat a Facebook

Az Egyesült Királyság versenyfelügyelete (CMA) magyar forintban számolva több tízmilliárdos büntetést szabott ki a Facebook-ra, mert a közösségi óriás szándékosan megszegte a szigetország versenyjogi szabályait.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Ellepték a katasztrófaturisták a konténerhajókkal teletömött kikötőket

Néhány hónapja valószínűleg senki sem gondolta volna, hogy valami jó is kisülhet a hajózási iparág vergődéséből. Mint kiderült, rengetegen kíváncsiak az óriási teherhajókra, az érdeklődők ellepték a világ nagyobb kikötőit. Az eredmény? Fellendült a turizmus.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!