Színes reggelizőpelyhek sorokban
Fotó: Shutterstock

Bukta a jó polcokat, hiába ment perre a kormánnyal a multi

Elbukta a Kellogg's a Nagy-Britanniában indított pert: reggelizőpelyhei nem kerülhetnek a boltok kiemelt polcaira, mert annyira nem egészségesek. A gyártó azzal próbált érvelni, hogy senki nem eszi ezeket magában, csak tejjel, de a bíróságot ez nem hatotta meg.


Az új angliai szabályozás értelmében a magas zsír-, cukor- vagy sótartalmú ételek bolti promotálása nem megengedett, ez alól szeretett volna kivételt kapni a cég.

Száraz müzli

A Kellogg’s a kormány ellen indított perben azzal érvelt, hogy termékei besorolásánál nem veszik figyelembe a tej tápértékét, csak a reggelizőpehelyét nézik, márpedig azt a legritkább esetben fogyasztják az emberek „szárazon”, minden nélkül.

A bíróság elutasított ezt az érvelést, a Kellogg’s pedig csalódott a döntés miatt.

Nem látjuk be, hogy vevőink bolti promóció révén miért vásárolhatnak más termékeket, például fánkot vagy csokoládékrémet, reggelizőpelyhet azonban nem

– mondta a cég menedzserigazgatója, Chris Silcock.

A brit egészségügyi tárca üdvözölte a bíróság döntését. A promóciós korlátozások révén 57 milliárd fontos egészségügyi kiadáscsökkenésre számítanak.

Az árszabályozással együtt ezek a változtatások megvédik a gyermekeket országszerte a magas zsír-, cukor- és sótartalmú termékektől

– mondta a tárca szóvivője.

Nincs hozzá útmutató

Októbertől lép életbe az intézkedés, amelynek értelmében a boltok kiemelt helyein, így a pénztáraknál, a bejáratoknál és a polcok frekventált részein nem lehetnek jelen a fenti termékek.

A brit kormány az „egyet fizet, kettőt kap” akciókat is be akarta szüntetni ezekre vonatkozóan, de ezt a megélhetési költségek rohamos emelkedés miatt egy évvel elhalasztotta.

A Kellogg’s nálunk is ismert népszerű reggelizőpelyhei magas cukortartalmuk miatt kerültek az egészségtelen kategóriába. Az élelmiszergyártó a reggelizőpelyhekkel hagyományosan együtt fogyasztott tej tápértékét is számításba venné. Olyan független felmérésekre hivatkozott, amelyek szerint termékeit az esetek 92 százalékában joghurttal vagy tejjel eszik.

A bíró azonban azt mondta:

a reggelizőpelyhekhez nincs mellékelve olyan elkészítési útmutató, hogy tejjel kellene fogyasztani őket.

Hangsúlyozta ugyanakkor: nem vitás, hogy a reggelizőpelyhek részei lehetnek egy egészséges étrendnek.

The Conversation

Ne hagyd ki!