Súlyos munkaerőhiánnyal szembesültek az újranyitáskor a brit vendéglátók, akik már azt szorgalmazzák a kormánynál, hogy vizsgálja felül az uniós bevándorlási szabályokat.


A brit kormány június 21-től tervezi feloldani a maradék korlátozást, azonban az utóbbi hetekben kérdésessé vált, tartható-e a nyitási terv a vírus indiai variánsa miatt. A brit sör- és pubszövetség (BBPA) vezetője a Guardiannak azt mondta, hogy ha el kell tolni a teljes nyitást, akkor a szektort pénzügyileg kompenzálni kell.

A munkaerőhiány mértékét jelzi, hogy a portfolio.hu cikke szerint a hosszú lezárás miatt ma a brit vendéglátóipari cégek fele azt mondja, hogy a korábbi munkavállalóiknak legfeljebb az 50%-a tér vissza. Sokan a válság miatt kénytelenek voltak más munkakörben elhelyezkedni, most pedig nehéz őket visszacsábítani.

A másik ok a Brexit: korábban rengeteg uniós állampolgár dolgozott a brit vendéglátásban, azonban idén januártól csak szigorúbb feltételek mellett kaphatnak munkavállalási engedélyt azok, akik ott helyezkednének el, nem jár automatikusan a szabad munkavállalás. Ez a 2020 előtt az országba érkezetteket nem érinti, de friss munkaerőt nehezebb toborozni az EU-ból. Nem csak a szállodák, pubok és éttermek személyzete hiányozhat, a Guardian cikke szerint a biztonsági őrökből is hiány lehet a vendéglátóhelyeken és a nagy fesztiválokon, attól tartanak, hogy a szükséges helyek 60%-át sikerül csak betölteni.

Magyarok a szigeten

Az elmúlt években vélhetően a Brexit hatására a magyarok rohama is csökkent az Egyesült Királyság felé. A KSH pozitív folyamatokat mutatott ki 2020-ra, a statisztika szerint többen tértek haza, mint ahányan elmentek Magyarországról. A brit belügyminisztérium friss adatai szerint eddig több mint 140 ezer magyar állampolgár folyamodott letelepedett státusért a brit hatóságokhoz.


The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

A karrier 6 szintje, mérd be, hol tartasz most

Ahány ember, annyi pályív. Ideális esetben az idő múlásával mindenki nagyobb feladatokat és több felelősséget vállal magára, folyamatosan fejlődik, lépked felfelé a ranglétrán. Gary Burnison üzleti tanácsadó 6 szintet határozott meg a karrierépítésben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Hasznos a Facebook új „minitévéje”, de tévézésre alkalmatlan

A Facebook 2018-ban dobta piacra első igazi, saját gyártású okoseszközét, a Portal-t. A videóhívásokra fejlesztett készülék bevált, a vállalat most egyből két új masinát mutatott be.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

A cégóriás autókat és rengeteg pénzt adott a beoltott dolgozóinak

Az Amazon egyelőre nem követeli meg a dolgozóitól, hogy oltassák be magukat, de minden követ megmozgat, hogy minél több alkalmazottja felvegye a koronavírus elleni vakcinát. Ennek érdekében nagyszabású „ösztönzőprogramot" indított.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!