Oleg Gyeripaszka orosz alumíniumgyáros

Oleg Gyeripaszka orosz alumíniumgyáros

Fotó: Shutterstock

Putyin oligarchája: nem kellene porig rombolni Ukrajnát

Oleg Gyeripaszka orosz alumíniumgyáros szerint az Ukrajna ellen indított orosz invázióból senki nem kerül ki győztesen. Putyin orosz elnök kedvenc iparmágnása azt sem hallgatta el, hogy az orosz gazdaság megfizeti a támadás árát.


Gyeripaszka, Oroszország egyik leggazdagabb embere Moszkvában beszélt újságírók előtt. Bár szólt a háborúról, és nem a Kreml hivatalos álláspontját ismételte meg, arra gondosan ügyelt, hogy közvetlenül ne fogalmazzon meg kritikát Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben - írja a Reuters.

Kibeszél a sorból

Aggodalommal tölt el, hogy milyen gyorsan feladtunk mindent, amit elértünk a gazdaságban a kilencvenes években, aztán feladtunk mindent, amit a kétezres években értünk el, most pedig ülünk, és várjuk a győzelmet. Milyen győzelmet? Kinek a győzelmét?

– tette föl a kérdést Gyeripaszka.

Hozzátette, hogy

„Ukrajna lerombolása kolosszális hiba volna, ránk nézve is”.

A növekvő prosperitás az orosz magánszektor fejlődéséhez, és az európai kapcsolatok építéséhez köthető. Európa a legfontosabb kereskedelmi partner volt – mutatott rá a Ruszal tulajdonosa.

Szerinte egyértelmű, hogy a nyugati szankciók most jobban ártanak Oroszországnak, mint Európának. Putyin ennek pont az ellenkezőjét állítja. Az orosz elnök úgy véli, hogy a szankciók visszahullanak a nyugati gazdaságokra, ahol évtizedek óta nem látott inflációval küzdenek, Oroszország pedig megerősödik, és önellátóbb lesz.

Putyin örök

A mágnás ugyanakkor nem illette rossz szóval Putyint. Azt is elmondta, hogy nem lát lehetőséget a rezsimváltásra, hiszen az ellenzék elhagyta az országot.

Gyeripaszka – aki az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az Európai Unió szankciós listáján is szerepel, mint a Kreml belső köreihez tartozó oligarcha - egyben azt is belátta, hogy alábecsülte az orosz gazdaság stabilitását.

Olyan orosz milliárdos is akadt, aki jóval keményebb szavakkal illette a Kreml háborúját, és annak azonnali leállítását követelte, róla itt lehet olvasni.

Ne hagyd ki!