A davosi Világgazdasági Fórum logója.

Orosz kaviár nélkül rendezik meg a davosi csúcstalálkozót

Ma kezdődik az 53. davosi Világgazdasági Fórum (WEF), ami több szempontból is meghatározó eseménynek ígérkezik, ugyanis a világ gazdasági döntéshozóinak rég nem látott válsághelyzetekre kell választ adniuk.


Január 16-án este a világ legbefolyásosabb személyei érkeznek a svájci üdülőparadicsomba, Davosba, hogy megvitassák napjaink legégetőbb problémáit és gazdasági kérdéseit.

Az immár 53. alkalommal megrendezett 5 napos eseményen több mint 50 állam- és kormányfő, 56 pénzügyminiszter,19 jegybankelnök és 1500 üzleti vezető lesz jelen, köztük a világ legnagyobb cégeinek 600 vezérigazgatója.

Oroszországot az Ukrajna ellen indított invázióra hivatkozva tvalyhoz hasonlóan az idén sem hívták meg az eseményre, azonban a fórumon jelentős létszámú ukrán delegáció fogja képviseltetni magát, ám konkrétumokat biztonsági okokból nem közöltek a szervezők.

A Világgazdasági Fórum résztvevőinek lesz miről beszélniük, ugyanis a háború következtében Európának rég nem látott energiaválsággal kell szembenéznie, de az egekben lévő infláció, az élelmiszerhiány, illetve a COVID-19 által okozott gazdasági problémák is terítéken lesznek.

Fontos megjegyezni, hogy a szervezők közlése szerint a felsorolt témák mellett a davosi csúcstalálkozón a környezetvédelemtől kezdve a biztonsági kérdésekig szinte minden fontosabb kérdést érinteni fognak.

A gazdasági, környezeti, társadalmi és geopolitikai válságok összefutnak és összeadódnak, rendkívül sokoldalú és bizonytalan jövőt teremtve. A davosi éves találkozónak meg kell próbálnia biztosítani, hogy a vezetők ne maradjanak ebben a válsággondolkodásban

– mondta Klaus Schwab, a WEF alapítója a DW-nek.

Ennek tükrében tehát nem meglepő, hogy az idei találkozó az „Együttműködés a megosztott világban” címet viseli.

Ne hagyd ki!