Eddig nem szerepel fényesen a Vkuszno-i Tocska
Fotó: Shutterstock

Egy vagyont bukott az oroszok „Mekije”

Pocsék pénzügyi eredménnyel zárta a tavalyi évet az Oroszországból kivonuló McDonald’s helyére lépő új gyorsétteremlánc. Több mint 50 milliárd forintnak megfelelő rubelt bukott az oroszok „Mekijének”, a Vkuszno - i Tocskának az üzemeltetője.


Hatalmas vagyont bukott az orosz gyorsétteremlánc

Miután a McDonald’s Oroszország ukrajnai agressziójára reagálva kivonult az eurázsiai országból, egy orosz gyorsétteremlánc indult az amerikai hátterű cég helyén. Az új vállalatot üzemeltető Sistema a héten közölte, 11,3 milliárd rubel (nagyjából 52,5 milliárd forint) veszteséggel zárta 2022-t. A bevételei 73,5 milliárd rubelt értek el. Igaz, ez annak a fényében kevésbé meglepő, hogy a vállalathoz tartozó éttermek tavaly március közepétől június közepéig nem működtek, majd fokozatosan nyitottak újra szeptember végéig.

A McDonald’s előbb csak felfüggesztette az oroszországi tevékenységét tavaly márciusban, majd a kivonulás mellett döntött, így eladta az orosz érdekeltségeit. A vevő a NefteKhimServis olajcég társtulajdonosa, az Alekszandr Govor vezette Sistema volt, amely korábban 25 szibériai McDonald's franchise engedélyével rendelkezett. A felvásárlás után a korábbi gyorséttermek helyén ők vezették be a Vkuszno-i Tocska új márkanevet – írja a HVG.

Egyébként a McDonald's-nek 847 étterme volt Oroszországban, amelyek a vállalat teljes bevételének a 9 százalékát hozták.

Nehézkes volt a búcsú

Amikor a McDonald’s első üzlete 1990-ben megnyílt Moszkvában, önmagán túlmutató jelentősége volt: egy amerikai kulturális ikon jelent meg a hanyatló Szovjetunió központjában.

Nagyjából 30 évvel később a vállalat akkor került kényszerhelyzetbe, amikor az Ukrajna ellen február 24-én indított orosz háború miatt a gyorsétteremlácot több kritika érte. Nyugaton lassúnak találták, ahogyan döntött az ottani üzletei sorsáról. Akkor sokan bojkottra szólították fel az embereket a céggel szemben.

A kivonulást végül azzal indokolták, hogy Oroszországban üzlettulajdonosnak lenni „tovább nem tartható”, és nincs összhangban a vállalat értékrendjével.

Új stratégiát hozott a McDonald’s új, hazai tulajdonosa

Mindeközben Magyarországon is jelentős változásokon ment keresztül a Meki. Miután 2019-ben tulajdonosváltás volt a hazai McDonald’s éttermeket üzemeltető Progress Étteremhálózatnál, új növekedési stratégiát dolgozott ki a cég. Annak a lényege, hogy a vásárlóik minél elérhetőbb távolságban találhassanak egy-egy McDonald’s éttermet szerte az országban.

Előfordulhat, hogy új településeken is megjelenünk, de azokban a nagyvárosokban is figyeljük a vendégek visszajelzéseit, ahol már jelen vagyunk. Ezeken a helyszíneken, ha a vásárlók kiszolgálása ezt igényli, újabb étterem nyitása mellett dönthetünk, mint például Kaposváron, Kecskeméten vagy Pécsett

– közölték korábban.


Ne hagyd ki!