A fiatalok már nem vágynak gyémántra, amihez vér is tapadhat
Fotó:123RF

A Pandora lezár egy fejezetet az ékszerkészítés történetében

Az ékszeripar egyik meghatározó cége, a Pandora felhagy a bányászott gyémántok használatával, és a jövőben kizárólag fenntartható, laboratóriumokban létrehozott, mesterséges gyémántokkal fog kereskedni-írja a Reuters.


Az ezüstkarkötőiről híres vállalat tavaly több mint 85 millió ékszert értékesített világszerte, 50 ezer gyémánt felhasználásával. Az új, szintetikus gyémántokból készített ékszereket egyelőre csak az Egyesült Királyságban vezetik be, de hamarosan teljesen kivezetik a hagyományos gyémántokat a kínálatukból. Elsősorban európai és észak-amerikai laborok profitálhatnak a paradigmaváltásból.

Érett már egy ideje

A dán vállalat vezérigazgatója, Alexander Lacik szerint a váltással a fenntarthatósági céljaikat szeretnék elérhető közelségbe hozni. Viszont jobban megvizsgálva a piacot, más tényezők is felszínre kerülnek.

Egyrészt az elmúlt néhány évben jelentős változást tapasztaltak a piaci szereplők a vásárlóik igényeiben. Sok, elsősorban fiatal ügyfél bojkottálni kezdte az emberek által bányászott drágaköveket, arra hivatkozva, hogy a leggazdagabb bányák egy része háborús övezetekben található. A véres gyémántokat pedig az egyre tudatosabb vásárlók nem hajlandók megvenni.

Másrészt az elmúlt két évben rengeteget esett a szintetikus gyémántok ára. Manapság egy laborban létrehozott drágakő a Bain & Company elemzése szerint tízszer olcsóbb, mint a hagyományos társa. A folyamatot az iparág egyik legnagyobb vállalata, a De Beers indította el, felismerve a változó piaci igényeket.

Harmadrészt a hagyományos drágakövek ellenzői úgy vélik, hogy a véres gyémántok kereskedelme konfliktusokat szül, ráadásul környezetkárosító hatása is van.

Alakul a piac

A BBC közzétette, hogy 2017-ben a bányászott gyémántoknál a termelés meghaladta a 150 millió karátot, tavaly viszont már alig érte el a 111 milliót. Eközben a mesterséges gyémántgyártás 2020-ban globális szinten meghaladta a 6-7 millió karátot.

A laboratóriumi recept a következő:

  • végy egy apró gyémántmagot
  • adj hozzá egy szénhidrogén gázelegyet
  • melegítsd fel 800 Celsius fokra
  • nézd, ahogy a magra lerakódó szénatomok szépen fokozatosan gyémántkristályokká alakulnak

A mesterséges gyémánt ráadásul olcsóbb, a vezérigazgató szerint a kedvezőbb árszabás miatt jelentős forgalomnövekedés várható a vállalat életében. A bejelentés hatására látványosan megugrottak a Pandora részvényárai.


Ne hagyd ki!