Az ékszeripar egyik meghatározó cége, a Pandora felhagy a bányászott gyémántok használatával, és a jövőben kizárólag fenntartható, laboratóriumokban létrehozott, mesterséges gyémántokkal fog kereskedni-írja a Reuters.


Az ezüstkarkötőiről híres vállalat tavaly több mint 85 millió ékszert értékesített világszerte, 50 ezer gyémánt felhasználásával. Az új, szintetikus gyémántokból készített ékszereket egyelőre csak az Egyesült Királyságban vezetik be, de hamarosan teljesen kivezetik a hagyományos gyémántokat a kínálatukból. Elsősorban európai és észak-amerikai laborok profitálhatnak a paradigmaváltásból.

Érett már egy ideje

A dán vállalat vezérigazgatója, Alexander Lacik szerint a váltással a fenntarthatósági céljaikat szeretnék elérhető közelségbe hozni. Viszont jobban megvizsgálva a piacot, más tényezők is felszínre kerülnek.

Egyrészt az elmúlt néhány évben jelentős változást tapasztaltak a piaci szereplők a vásárlóik igényeiben. Sok, elsősorban fiatal ügyfél bojkottálni kezdte az emberek által bányászott drágaköveket, arra hivatkozva, hogy a leggazdagabb bányák egy része háborús övezetekben található. A véres gyémántokat pedig az egyre tudatosabb vásárlók nem hajlandók megvenni.

Másrészt az elmúlt két évben rengeteget esett a szintetikus gyémántok ára. Manapság egy laborban létrehozott drágakő a Bain & Company elemzése szerint tízszer olcsóbb, mint a hagyományos társa. A folyamatot az iparág egyik legnagyobb vállalata, a De Beers indította el, felismerve a változó piaci igényeket.

Harmadrészt a hagyományos drágakövek ellenzői úgy vélik, hogy a véres gyémántok kereskedelme konfliktusokat szül, ráadásul környezetkárosító hatása is van.

Alakul a piac

A BBC közzétette, hogy 2017-ben a bányászott gyémántoknál a termelés meghaladta a 150 millió karátot, tavaly viszont már alig érte el a 111 milliót. Eközben a mesterséges gyémántgyártás 2020-ban globális szinten meghaladta a 6-7 millió karátot.

A laboratóriumi recept a következő:

  • végy egy apró gyémántmagot
  • adj hozzá egy szénhidrogén gázelegyet
  • melegítsd fel 800 Celsius fokra
  • nézd, ahogy a magra lerakódó szénatomok szépen fokozatosan gyémántkristályokká alakulnak

A mesterséges gyémánt ráadásul olcsóbb, a vezérigazgató szerint a kedvezőbb árszabás miatt jelentős forgalomnövekedés várható a vállalat életében. A bejelentés hatására látványosan megugrottak a Pandora részvényárai.


The Conversation

Friss

Photo by Olga Guryanova on Unsplash

Az orvosi kamara figyelmeztette a rendőrséget a bilincs ügyében

Egyetértenek a korrupció felszámolásával, de az orvosok bilincses megszégyenítését feleslegesnek gondolják. Illetve a vesztegetők elleni fellépés is kaphatna nagyobb nyilvánosságot.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Elég lesz a normális megélhetéshez a 200 ezres minimálbér? Számoljunk!

A KSH felmérése alapján valamivel több kellene a normális megélhetéshez a magyarok szerint, mint amennyi nettó marad a megemelt minimálbérből. Mutatjuk, hogy mennyivel több.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

300 év sem volt elég, hogy megtisztítsák a Facebook-ot a gyűlölettől

A Wall Street Journal olyan belső dokumentumokhoz jutott, amelyekből kiderült, hogy a Facebook moderátorai mennyi időt töltöttek 2020-ban a kényes tartalmak ellenőrzésével. Az adatok remekül tükrözik, hogy mennyi gyűlölet és erőszak van a világban.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!