Meghalt a Red Bull alapítója
Fotó: Shutterstock

Gyász, meghalt a Red Bull alapítója

A leggazdagabb osztrák üzletember, Dietrich Mateschitz 78 évesen, hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el.


Marketingesként lezdte az Unilevernél és a Blendax nevű német kozmetikai cégnél. Távol keleti utazásain fedezte azt a frissítő, élénkítő hatású italt, amelyet némi módosítást követően és egy újszerű martketingstartégiának köszönhetően később Red Bull-ként ismert meg a világ. 1984-ben alapította meg a Red Bull GmbH-t, majd három évvel később thai partnerekkel dobta piacra az energiaitalt, először Ausztriában. A csoport 2021-ben 7,8 milliárd eurós forgalmat ért el, és világszerte 9,8 milliárd Red Bull-dobozt adott el.

2004-ben megvette a Jaguar Forma–1-es csapatát, amit később átneveztek Red Bull Racing-re. A csapat Sebastian Vettellel 2010-2013 között négy egyéni és konstruktőri világbajnoki címet nyert, az utóbbi két évben pedig Max Verstappen szerezte meg a Red Bull Racing ötödik és hatodik egyéni világbajnoki címét. Mateschitz Forma–1-es pályát is vett, a korábbi Formula A1-Ring Red Bull Ring néven nyitott meg nyolc éve, írja a Telex.


A Forma–1 mellett az osztrák üzletembernek NASCAR- és hoki csapata, valamint több fociklubja is volt. Megvásárolta az osztrák SV Austria Salzburg labdarúgó klubot és a MetroStars nevű amerikai klubot. Előbbiből lett az FC Red Bull Salzburg, míg utóbbiból a New York Red Bulls. Később Brazíliában alapított a cég fociklubot, majd 2009-ben megvette a német ötödosztályban szereplő SSV Märkänstadt csapatát, amit átneveztek RB Leipzigre. Itt játszik ma a jelenleg sérült magyar válogatott kapus, Gulácsi Péter, illetve Szoboszlai Dominik és Willi Orbán.

Mateschitz vagyonát 25,4 milliárd amerikai dollárra becsülik, a cégében 49 százalékos tulajdonrésze volt.


Ne hagyd ki!