Rihanna fehér ruhában, napszemüvegben a 2017-es Cannes-i filmfesztiválon
Fotó: Shutterstock

Rihanna milliárdokat adományozott klímavédelmi célokra

A barbadosi énekes-üzletasszony jelesre vizsgázott.Különleges együttműködés

A napokban a Rihanna által alapított Clara Lionel Foundation nonprofit egyesítette erőit a Twitter-alapító Jack Dorsey #StartSmall nevű kezdeményezésével, amelynek eredményeképp összesen 15 millió dollárral, azaz nagyjából 4,8 milliárd forinttal támogatja a klímavédelmi célokat.

Az összeget 18 szervezet között osztják szét, amelyek elsődleges célja a hátrányos helyzetű, például a színes bőrű közösségek támogatása, különösen a kisebb szigetországokban, amelyek lakosai fokozottan érzékenyek az éghajlatváltozás hatásaira.

Az egyik ilyen szervezet a Karib-tengeri Ifjúsági Környezetvédelmi Hálózat, amely elősegíti a fiatalok foglalkoztatását és a karibi közösségek vízkészlet-gazdálkodásának fejlesztését.

Követendő példa

Jack Dorsey és Rihanna az elmúlt években többször is összefogott a jó ügyek érdekében. A pandémia kezdete óta több mint 57 millió dollárt adományoztak szervezeteiken keresztül természetvédelmi célokra. Továbbá albérleti támogatást nyújtottak alacsony jövedelmű családoknak, speciális szolgáltatásokat indítottak a családon belüli erőszak elszenvedőinek, illetve egy vészhelyzeti forrást is elkülönítettek, amelyből rászorulókon segítenének természeti katasztrófa esetén.

A Clara Lionel Foundation hivatalos honlapja szerint Rihanna 2012-ben alapította a szervezetet azzal a céllal, hogy „támogassa és finanszírozza az úttörő oktatási és klímavédelmi kezdeményezéseket”.

A szervezet 2013-ban 60 millió dollárt gyűjtött a HIV/AIDS-fertőzött nők és gyermekek számára. 2020-ban 36 millió dollárral támogatta a Covid-19 világjárvány frontvonalában tevékenykedő szervezeteket, és további 11 millió dollárt különített el a bűnüldöző szervek és a büntetésvégrehajtás reformját célzó programokra.

Dorsey 2020 áprilisában alapította a #StartSmall-t egymilliárd dolláros tőkével. Elsődleges célja, hogy támogassa a koronavírus-járvány ellen küzdő segélyszervezeteket, illetve a fiatal lányok oktatását és egészségmegőrzését. Rövid fennállása során a #StartSmall már több mint 448 millió dollárt mozgósított több mint 250 szervezetnek.

Ne hagyd ki!