Januárban, éves összevetésben 98 százalékkal esett vissza a brit lazacexport, amelynek értéke 2021 első hónapjában az 1 millió dollárt sem érte el. Február hozott egy kis fellendülést, de továbbra is siralmas számokat produkál a szektor-írja a The Economist.


A lazac nem hétköznapi étel. Tipikusan az a fajta, amit az emberek inkább éttermekben fogyasztanak, mintsem otthon. A pandémia hatására viszont bezártak a vendéglátóhelyek, ami durván visszavetette a keresletet Az eredmény? Borzalmas évet zártak a brit halászok.

Csőstül jön a baj

Amikor minden jól ment, akkor a Skócia partjainál kihalászott lazacokkal szabadon kereskedtek Európa-szerte, komolyabb megkötések nélkül. Természetesen a járvány is megtépázta a halászok pénzügyi eredményeit, de volt még egy csapás, ami rosszul érintette őket: a Brexit. Mióta Nagy-Britannia kivált az EU-ból, azóta (számos más termék mellett) a lazacok exportálása igen körülményessé vált. Az EU határainál ugyanis egészségügyi vizsgálatok alá vetik a termékeket, és csak akkor haladhatnak tovább, ha megfelelnek a követelményeknek.

Januárban összesen 700 ezer dollárnyi értékben exportált Nagy-Britannia lazacokat az EU-ba, ez 98 százalékos visszaesést jelent. Az áprilisi adatok szerint februárban már 35,5 millió dollárnyi lazacot tudtak exportálni, de még ez még így is 10 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A fránya bürokrácia

A katasztrofális januári számok mögött az új időszámítás áll. A Brexit előtti zökkenőmentes exportfolyamatok után a vámtisztviselők és a szállítók nehezen tudtak alkalmazkodni az új szabályozásokhoz és informatikai rendszerekhez. Ráadásul a különböző EU-s tagállamok eltérő szabályrendszer szerint működnek a határaikon, amik tovább nehezítették a szállítási folyamatokat. Javulóban van a helyzet, de a strukturális problémák továbbra is fennállnak, amik az esetleges vásárlókat arra sarkallhatnak, hogy máshonnan szerezzék be a kívánt termékeket.

Nagy-Britannia whisky exportja viszont 9,3 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest. Tegyük hozzá, hogy a whisky sokkal kevésbé érzékeny a hosszú vámolási folyamatokra, mint a lazac. A hal idővel megromlik, a híres szesz pedig csak még értékesebb lesz. Ráadásul a skót szeszfőzdék sokkal erősebb márkának számítanak, mint a skót halgazdaságok.

Kik nyertek a lazacmizériával?

Norvégia ugyan nem tagja az EU-nak, de az európai egységes piacnak igen, aminek köszönhetően az általuk exportált lazacokat nem kell szigorú egészségügyi ellenőrzésnek alávetni. Legalábbis nem annak, ami a briteket terheli. Ennek köszönhetően a norvég halexport csupán 23 százalékkal esett vissza januárban, februárban pedig 5 százalékkal.

A norvég lazac helyettesítheti a britet, de a skót whiskyt aligha.


The Conversation

Friss

A Facebook, ahogyan eddig ismertük, pár év múlva megszűnhet létezni

Mark Zuckerberg igen tartalmas interjút adott a The Verge-nek, amelyből iderült, mit tervez a Facebookkal. Elöljáróban csak annyit mondunk: metaverzum.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Üzent a milliárdos űrhajós az önmagukban kételkedőknek

A Virgin Group milliárdos alapítója, Richard Branson szerint egészséges és teljesen emberi, ha valaki kételkedik magában. Ami igazán fontos, az az, hogy ne engedjük, hogy a félelmeink elnyomják az álmainkat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Redd on Unsplash

Felforgatná az időrabló online meetingek világát egy startup

A Katch nevet viselő informatikai startup négymillió dolláros befektetéshez jutott. A támogatók között megtalálhatók a Tumblr, a Pinterest, a Square és a Giphy nagyágyúi is.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!