A városvezetők is sokalják az árakat, de nem tesznek ellene semmit
Fotó: Shutterstock

Kijózanító áron mérik a sört az idei Oktoberfesten

Két év szünet után idén ismét megrendezik Németországban az Oktoberfestet. Jóval drágább lesz azonban a sör a müncheni fesztiválon, hiszen 5 ezer forintnak megfelelő euró körül alakulhat egy klasszikus literes kriglivel.


5 ezerért mérik a liter sört Münchenben

Az előző két évben nem szervezték meg a világ egyik legnagyobb népünnepélyét, a müncheni Oktoberfest sörfesztivált a koronavírus-járvány miatt. Idén ősszel azonban ismét milliók fogadására készül München – írja a Portfolio.

Az örömhöz azonban üröm is társul, hiszen nagyjából 16 százalékkal lesz drágább, mint 2019-ben. A szeptember 17. és október 3. közötti eseményen 12,60-13,80 euróért (4970-5440 forint) lehet rendelni egy literes korsókban sört. A Terézia-mezőn felállított sörsátrakban három éve 10,80 és 11,80 euró között voltak az árak.

Politikai kérdés, mennyibe kerül a sör

A rendezvény főszervezője a müncheni önkormányzat, azonban a sörök árát nem ők szabják meg. Úgy kalkulálták ki a várható árszintet, hogy összevetették a városi sörözők aktuális árait. Münchenben most literenként 6,70 és 11,20 euró közötti mérik az árpaitalt.

A drága sört a kiugróan magas inflációval, az emelkedő bérekkel és az elszálló energiaárakkal indokolják a bajor vendéglősök. Emellett drágult a sörsátrak alapanyaga is.

Meglehetősen magasak a sörárak, de szerencsére nem lépték át a 14 eurós határértéket, viszont a jövőben oda kell figyelni arra, hogy megfizethetők maradjanak

- nyilatkozta Clemens Baumgärtner, a város gazdasági tanácsadója, az Oktoberfest igazgatója.

A sörfesztivál árai mindig politikai kérdésnek számítottak Münchenben, és kivétel nélkül sokallták is azokat. Eddig minden évben megpróbálták a városvezetők az árak befagyasztását elérni a vendéglősöknél – sikertelenül – idén azonban erről szó sincs. A fesztiválra azonban a megszokottnál magasabb alkoholtartalmú, 6 százalék körüli sörrel készülnek a főzdék.

Drágul a sör és üveg sincs elég

Néhány napja írtunk róla, a német sörgyártók arra figyelmeztettek, hogy idén nyáron nem lesz mibe tölteniük a sört, hiánycikk lesz a sörösüveg. A sörivókat arra kérik, hogy vigyék vissza az otthon tárolt üres üvegeket a boltokba.

A hiány leginkább a kis és közepes méretű sörösüvegek piacán lesz érzékelhető. A sörgyártók nyolcvan százalékkal drágábban tudják beszerezni az új sörösüvegeket, mint tavaly ilyenkor. A sör gyártási ára ugyancsak emelkedik. A sörösüveghiány egyik oka az energiaárak növekedése, amely maga után vonta az üveggyártás költségeinek növekedését is. A helyzetet tovább nehezíti, hogy kevés a teherautósofőr, ezért akadozik az ellátási lánc. Mindezek eredményeként az új sörösüvegek majdnem dupla annyiba kerülnek, mint tavaly.

Német sörgyártók korábban arra figyelmeztettek, hogy a söreik ára akár 30 százalékkal is emelkedhet, főként az energiaárak növekedése miatt.


Ne hagyd ki!