Az Aedes aegypti, azaz egyiptomi csípőszúnyog
Fotó: Shutterstock

Utálod a szúnyogokat? Ez a módszer bejöhet ellenük

Génszerkesztett szúnyogok milliárdjait engedi szabadon Floridában és Kaliforniában a brit Oxitec nevű biotechnológiai cég az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) engedélyével. Nem logikus? Mindjárt elmagyarázzuk.


Génmódosított szúnyogok segíthetik a „normális” szúnyogok elleni védekezést

Az elengedni kívánt 2 milliárd szúnyogról tudni kell, hogy mind hím, és a genetikai módosításuknak köszönhetően utódok létrehozására képtelen. Az Oxitec egyébként az OX5034 kódnevű faj (latinul Aedes aegypti), ismertebb nevén egyiptomi csípőszúnyog egyedeinek a genetikájába nyúlt bele. Ez a rovar számos betegséget terjeszt, mint például a zikát, vagy a dengue- és a sárgalázat – írja a magyarmezőgazdaság.hu.

A brit tudósok a génmódosított szúnyogok szabadon engedésével azt kívánják elérni, hogy az ő rovarjaik párosodjanak az őshonos nőstényekkel, amitől olyan lárvák jöhetnek létre, amelyek a fejlődésük egy korai szakaszában elpusztulnak, így tönkreteszik a helyi populációt, és ezáltal gátat szabnak a kórok terjedésének. A betegségeket pedig egyébként sem terjeszthetik a hím egyedek, mivel csupán a nőstények vérszívók, így a módosított rovarok elméletileg nem jelentenek veszélyt az emberre.

Vegyes vélemények

Mint említettük, az Oxitec kísérleti programját az EPA és a helyi hatóságok már jóváhagyták, ezért már tavaly génmódosított szúnyogok millióit engedték szabadon Florida egyes részein. Ezen kívül a technológiát korábban sikerrel alkalmazták más kártevők (például legyek) populációinak a kiirtására vagy a csökkentésére.

Nem mindenki támogatja azonban a programot a jelenlegi formájában. A tiltakozók érve az a technológia használata ellen, hogy ismeretlen környezeti, illetve egészségügyi kockázatokat jelenthet. Emellett többen vélik úgy, hogy az amerikai hatóságok nem tették teljesen átláthatóvá a projektet, ami újabb problémákat szülhet.

Ne hagyd ki!