Kisbaba cumisüvegből táplálkozik
Fotó: Shutterstock

Az USA szégyene? Súlyos a hiány egy fontos élelmiszerből

A Nestlé bébitápszert küld Hollandiából és Svájcból az Egyesült Államokba, hogy enyhítsen az ottani, hónapok óta tartó és egyre súlyosbodó tápszerhiányon.


Az élelmiszergyártó cég a holland Gerber és a svájci Alfamino márkákból szállít sürgősséggel repülőn az USA-ba – tudta meg a Reuters.

Kritikus hiány

Azért ezeket a termékeket választottuk, mert egészségügyi szempontból kritikus fontosságúak. Olyan kisbabák is fogyaszthatják ugyanis őket, akik allergiásak a tehéntejben lévő fehérjékre. Mindkét terméket importálták már korábban is, de most átnéztük a készleteinket, és ezeket légi úton, sürgősséggel küldjük, hogy segítsünk az azonnali szükségletek kielégítésében

- derül ki a Nestlé közleményéből.

Joe Biden amerikai elnök a múlt pénteken azt ígérte, hogy a tápszerhiány heteken belül enyhülni fog. Ennek érdekében nagyobb mennyiségű importot engedélyeznek a létfontosságú termékből.

Olyan külföldi cégektől is vásárolnak majd, amelyek korábban nem szállítottak az Egyesült Államokba. Az amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal sürgősséggel bírálja el, hogy ezek a termékek is megfelelnek-e a biztonsági és minőségi követelményeknek.

Egy gyártó kiesett

Az Egyesült Államokban évente 4 milliárd dollár értékű bébitápszer fogy. Normál üzletmenetben a piacot a belföldi gyártók dominálják, míg importot csak korlátozott mennyiségben engedélyeznek, és jelentős vámot vetnek ki rá.

A Datasembly friss adatai szerint a csecsemőtápszer-hiány az Egyesült Államokban elérte a 40 százalékot, sőt néhány államban az 50-et is. A folyamat az ellátási láncok akadozásával, termékvisszahívásokkal és a történelmi léptékű inflációval magyarázható.

Februárban az amerikai Abbott által gyártott háromféle portápszert is visszahívtak a forgalomból potenciális baktériumfertőzöttség miatt, később pedig a cég michigani gyárát a hatóságok teljesen bezáratták, bár folyamatosan tárgyalnak az újranyitásáról.

A részletekről és arról, hogy kétségbeesett szülők hogyan próbálják pótolni a tápszert, itt írtunk.

Ne hagyd ki!