4 x 100 méteres váltófutás pályája
Fotó: Lysander Yuen / unsplash

Usain Bolt levédeti ikonikus győzelmi pózát

Már be is nyújtotta a kérelmet, Nem, nem Jamaicában.


A visszavonult jamaicai sprinter a napokban nyújtotta be a kérelmet az Egyesült Államokban – írja a BBC. Világszerte ismert a mozdulat − amikor hátradől és az ég felé mutat −, mivel rendszeresen felvette ezt a pózt a győzelmek elérése és a világrekordok felállítása után. Bolt a történelem leggyorsabb embere: ő tartja a 100 és 200 méteres síkfutás világrekordját.

Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala szerint Bolt augusztus 17-én nyújtotta be a védjegy iránti kérelmét. A védjegy egy férfi sziluettjét ábrázolja jellegzetes pózban, egyik karja behajlítva és a fej felé mutat, a másik karja pedig felemelve mutat az ég felé.

A bejelentés szerint a képet ruházati cikkeken, ékszereken és cipőkön, valamint éttermekben és sportbárokban kívánja használni. Számos sportlegenda tesz ugyanígy, legutóbb Tom Brady védjegykérelmeiről írtunk.

Tekintettel arra, hogy Bolt mostanra visszavonult a versenyzéstől, logikus, hogy üzleti birodalmát szeretné bővíteni. Győzelmi pózának sziluettjét világszerte ismerik, a védjegybejegyzés lehetővé tenné számára, hogy maga kínálja a kérelemben felsorolt termékeket, vagy harmadik félnek bérbe adja a védjegyhasználati jogot

− mondta Josh Gerben washingtoni védjegyjogász a BBC-nek. 12 évvel ezelőtt már kérelmezte hasonló védjegy bejegyeztetését, ami azóta az amerikai törvények értelmében érvényét vesztette.

A nyolcszoros olimpiai aranyérmes a 2017-es londoni világbajnokságon vonult teljesen vissza az atlétikától. Utolsó előtti futamán − 100 méteres síkfutásban − csak bronzérmet tudott szerezni, utolsó versenyszámában, a 4x100 méteres váltóban pedig megsérült.

Amikor megkérdezték tőle, hogy fontolóra venné-e a versenyzéshez való visszatérést, azt válaszolta:

Túl sok embert láttam már visszavonulni, majd visszatérni, csak azért, hogy rosszabb legyen, vagy hogy megszégyenítse magát. Én nem fogok közéjük tartozni.

Ne hagyd ki!