Ezért kpogtat a népszámlálási biztos a kérdőívet online kitöltőknél
Fotó: Shutterstock

Online letudtad, mégis jött a számlálóbiztos? Válaszol a KSH

Az elmúlt napokban többen is tapasztalták, szerkesztőségünk munkatársait is beleértve, hogy hiába töltötték ki online a népszámlálási kérdőívet, számlálóbiztosok keresték meg. A 24.hu a Központi Statisztikai Hivatalt kérdezte meg az ügyben.A KSH azt válaszolta, hogy a számlálóbiztosok azokat a háztartásokat keresik fel október 20. és november 20. között, amelyek nem éltek az online önkitöltés lehetőségével. Emellett jogszabályban foglalt feladatuk, hogy a hozzájuk tartozó összes címet ellenőrizzék, és szükség esetén pontosítsák, beleértve azokat is, ahol online kitöltés történt.

Az adatgyűjtésben érintett mintegy 5 millió cím 63,5 százalékából, 3,2 millió címről érkeztek be kérdőívek az online önkitöltési szakaszban, ám ezek között jelentős számú olyan cím szerepel, melyet eddig nem sikerült megfelelően pontosítani, ez október 20-a után a számlálóbiztosok feladata.

A KSH sajtóosztálya szerint az eltérések egyikjellemző oka, hogy az online kitöltéskor megadott cím nem vagy nem teljesen egyezik meg a népszámlálás címállományában szereplő címmel. Így előfordulhat, hogy a kérdőív online kitöltése és beküldése ellenére becsenget a számlálóbiztos.


A népszámlálási kérdőívet ilyen esetben nem kell újra kitölteni, a korábban, a válaszok online beküldése után kapott visszaigazoló kóddal igazolni lehet, hogy a kérdőívet már kitöltöttük és beküldtük, írja a 24.hu.


Ne hagyd ki!