Tej
A tejet mindenképp a hűtőszekrény hátsó, leghidegebb részén, jól lezárt dobozban érdemes tárolni, az ajtóban ugyanis könnyen megromolhat. Ahogy a Magyar Mezőgazdaság megjegyzi, a friss, pasztőrözött tej felbontás után 2-3 napig áll el, az ESL és az UHT tej pedig valamivel tovább, 3-5 napig.
Hús
A friss húsnak minden esetben a hűtő alsó polcán van a helye. Így sokkal hosszabb lesz a szavatossága, mintha az ajtóba tennénk, ráadásul a keresztszennyeződést is elkerülhetjük, hiszen semmire nem tud ráfolyni a hús – potenciálisan baktériumokat tartalmazó – leve. A legjobban akkor járunk, ha külön hűtőrekeszben, alaposan lezárt dobozban tartjuk a hústermékeket.
Tojás
Bár néhány hűtőszekrény ajtajában még külön tojástartót is kialakítanak, ez az élelmiszer valójában nagyon rossz helyen van itt. Mivel a tojáshéj porózus, könnyen átveszi a hűtőben lévő szagokat és nedvességet, ezért a tojásokat dobozban, a belső polcok egyikén érdemes tárolni.
A friss tojás nagyjából 3-4 hétig áll el, de ha nem vagyunk biztosak benne, hogy fogyasztható-e még, tegyük egy pohár hideg vízbe. Ha lesüllyed, az azt jelenti, hogy friss; ha függőlegesen megáll, már nem teljesen friss, de hőkezelés után még tökéletesen fogyasztható; ha viszont a víz felszínén lebeg, akkor már megromlott, így mindenképp váljunk meg tőle.
Joghurt, tejföl
Bár tökéletes helynek tűnhet a hűtő ajtaja, a hőingadozás miatt a szakemberek szerint jobban járunk, ha nem tárolunk itt joghurtot vagy tejfölt. Helyettük kerüljenek inkább ide a különböző szószok, lekvárok, dobozos üdítők és savanyúságok.
Zöldségek, gyümölcsök
Nem véletlenül alakítanak ki a gyártók zöldséges rekeszeket a hűtő aljában, hiszen ott a legideálisabb a páratartalom számukra. Ha hűtve tároljuk őket, lelassíthatjuk az érésüket, így, ha szeretnénk, hogy hosszabb ideig maradjanak frissek, a zöldséget és a gyümölcsöt nyugodtan tegyük a hűtőszekrény alsó részébe.
Bor
Ha már felbontottuk a bort, nagyon fontos, hogy állandó hőmérsékleten tároljuk, hiszen csak így kerülhető el a gyors oxidáció, ami miatt azonnal romlik az ital minősége. A hűtő ajtajáról pedig pont nem mondható el, hogy stabil hőmérsékletet biztosítana – helyette a megbontott palackot tegyük inkább valamelyik belső polcra.