A magyar gyógyszermulti állami részesedése a Semmelweis Egyetemhez került a felsőoktatási modellváltás keretében.


Átadták a vagyont

A tranzakció eredményeként a Richter Gedeon Nyrt.-ben a Magyar Állam befolyása 5,25 százalékról nullára csökkent. Egyidejűleg a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány (NEOA) tulajdoni hányada 5,25 százalékra nőtt. A transzfer hétfőn lezárult – közölte a Richter a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) tájékoztatása alapján. A vagyonátadással folytatódik a felsőoktatási modellváltás Semmelweis Egyetemet érintő része, hiszen a NEOA idén augusztus 1-től törvényileg gyakorolja az egyetem alapítói, tulajdonosi, fenntartói jogait. Ennek célja, hogy megvalósulhassanak azok a fejlesztések, amelyek a világ 100 legjobb egyeteme és Európa öt legkiválóbb gyógyító egyeteme közé juttatják a Semmelweist.


Kuratórium viszi az egyetemi ügyeket

A modellváltás keretében a Semmelweishez tartozó eddigi állami tulajdonú ingatlanok túlnyomó többsége, több mint 50 ingatlan az intézmény tulajdonába kerül, míg az alaptevékenységhez közvetetten kapcsolódó ingatlanok, így például az üdülők, a sportközpont az alapítvány részére kerülnek átadásra. Az alapítvány ügyvezetését legalább öt természetes személyből álló kuratórium látja el, őket az innovációért és technológiáért felelős miniszter nevezi ki. Kötelező emellett az alapítványban egy három fős felügyelőbizottságot is létrehozni. Az alapítvány felügyelőbizottságába mindössze egy tagot delegálhat az egyetem szenátusa.


The Conversation

Friss

Fotó: airbus.com

Nyáron már termel a gyulai Airbus-gyár – Ilyen helikoptereket láthat el

Jövő júliusban kezdi meg a termelést a gyulai Airbus-gyár, ahol a repülőgépgyártó helikoptereinek sárkányszerkezetéhez és dinamikus rendszereihez gyártanak majd precíziós alkatrészeket.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Gigabírság: A versenyhivatal lecsapott Bige László cégére és társaira

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására. Az eljárásban összesen 11 hazai szereplő volt érintett, amelyből kettő elismerte a jogsértést. A hivatal 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki. A Nitrogénművek közölte, hogy egyelőre részletesen tanulmányozza, de érdemben elutasítja és bírósági úton mindenképpen megtámadja a döntést.


TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Így néz ki Magyarország első elektromos autója – Mutatjuk a fotókat!

Ma megkezdték a Mercedes-Benz EQB sorozatgyártását Kecskeméten. Ez az első tisztán elektromos meghajtású modell, amelyet Magyarországon gyártanak.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!