Meleg csésze tea, háttérben egy teaültetvénnyel.
Fotó: Shutterstock

Leáldozott itthon a feketeteának

Az elmúlt évtizedben több szempontból is jelentősen megváltozott a teapiac: idehaza drasztikusan átalakultak a teafogyasztási szokások, globálisan pedig a duplájára nőtt a teakereskedelem értéke. Kis összefoglaló az iparágról Magyarországon és a világban.


A tea a világpiacon

A tea a világ második legnagyobb mennyiségben fogyasztott itala a víz után, ezáltal a világpiac egyik meghatározó árucikke. A tea forgalmának értéke jelentősen emelkedett az utóbbi években. A Statista.com legfrissebb adatai szerint a globális teakereskedelem értéke 2012 óta megduplázódott: 113,4 milliárd dollárról 232,4 milliárd dollárra nőtt. Csupán a koronavírus-járvány által különösen sújtott 2020-as év hozott némi visszaesést. A portál prognózisa alapján ez a tendencia továbbra is megmarad, ezért a tea világkereskedelmi forgalma 2025-re elérheti a 318,6 milliárd amerikai dollárt.

A Statista.com adatai szerint a világ legnagyobb teafűexportőre Kína (2,8 millió tonna), utána India következik (1,4 millió tonna), majd Kenya (0,5 millió tonna) áll a képzeletbeli dobogó 3. fokán. Teát a legnagyobb értékben importáló ország pedig Pakisztán (590 millió dollár), az Egyesült Államok (474 millió dollár) és az Egyesült Királyság (349 millió dollár).

Mint azt már említettük, a tea értéke a világpiacon folyamatosan növekszik. A drágulás egyik legjelentősebb oka a klímaváltozás, ami negatív hatással van a világ teatermelésére is. A szakértők a közeljövőben a terméshozam csökkenésére, ezáltal az árak további emelésére számítanak – erről már a Hellovidék.hu írt cikkében.

A magyar teaipar

A hírportál kitér a teaipar hazai helyzetére is. A tea és kávéfeldolgozó cégek 85,9 százaléka hazai és magántulajdonban, 13,3 százalékuk társasági tulajdonban van az Agrárközgazdasági Intézet legfrissebb, 2019-re vonatkozó adatai szerint. Csupán 0,8 százalékuk volt külföldi kézben.

2020-ban itthon 11 teafeldolgozó szolgáltatott adatokat tevékenységéről. Eszerint az adott évben idehaza 289 tonna teafüvet dolgoztak fel, ami 377,3 kilogramm teafüvet jelent óránként. Az 5 legnagyobb cég állította elő egyébként az ország éves termelésének 93 százalékát.

Fogyasztási adatok

A legtöbb teát egy főre vetítve a törökök fogyasztják: évente fejenként 3,2 kg teafűből készítenek maguknak italt. A világon a legkevesebb teát Romániában isszák, csupán 70 grammnyi teafű fogy náluk éves szinten egy főre vetítve.

Mi, magyarok éves 278 grammos hazai felhasználásunkkal nem tartozik a világ élvonalába. Ráadásul a tea hazai forgalma meglehetősen szezonális: a legtöbb tea a hideg téli hónapokban fogy. Egyébként a statisztikák szerint 10-ből 8 magyar család rendszeresen vásárol teát, valamint az emberek 80 százaléka hetente legalább egyszer fogyasztja azt, 44 százalékuk pedig napi szinten.

A statisztikák szerint az elmúlt évtizedben jelentősen változtak a hazai teafogyasztási szokásaink. A korábban szinte egyeduralkodó fekete tea népszerűsége csupán 20 százalékra esett vissza a többi teához viszonyítva. A fogyasztásunk több mint felét a gyümölcsízesítésű teák és herbateák teszik ki. Ezek mellett a zöldteák fogyasztása 10 százalék körül alakul jelenleg. A nyár egyik slágertermékéből, a jeges teából pedig megközelítőleg 10 liter fogy évente egy főre vetítve.

Érdekesség, hogy idehaza idén szeptemberben a Nébih visszahívott egy kenderes teát, annak túl magas – egyébként pszichoaktív – THC tartalma miatt. Erről korábban itt írt a Haszon.hu.


Ne hagyd ki!