A szakértők szerint számos egészségügyi előnnyel járhat, ha az ember napi szinten fogyaszt zöld teát. Például időskori betegségek kockázata is csökkenhet.
Rendkívül egészséges a zöld tea
A zöld tea fogyasztása kedvezően hathat az egészségre. Például javíthatja az emésztést, így fogyási célok elérésében is segíthet. Emellett csökkentheti egyes időskori betegségek kialakulásának a kockázatát. Susan Schachter dietetikus elmondta, a zöld tea egyik legnagyobb előnye, hogy tele van antioxidánsokkal.
A zöld tea antioxidánsokban gazdag, különösen katekinekben és polifenolokban. Ezek a vegyületek segítenek az oxidatív stressz leküzdésében és a szabad gyökök által okozott károk csökkentésében. (…) Továbbá azáltal, hogy csökkenti az LDL-koleszterin oxidációját és gátolja a vérrögök kialakulását, támogatja a szív- és érrendszer egészségét és csökkenti a szívbetegségek kockázatát
- idézi a szakértőt a Magyar Mezőgazdaság.
Hozzátette, az ital javíthatja a szív egészségét, valamit hozzájárulhat a kognitív képességek fenntartásához és az agyi betegségek kockázatának csökkentéséhez. A fogyasztása összefügg olyan neurodegeneratív betegségek ritákább előfordulásával, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór. De csökkentheti fehérje plakkok és csomók kialakulását is, és gyulladáscsökkentő hatásai is vannak.
Ne tegyünk fel mindent egy lapra
Azonaban Schachter arra is figyelmeztetett, hogy bár a zöld tea potenciális egészségügyi előnyöket kínál, az egyéni eredmények eltérőek lehetnek. Ezért sem szabad önálló megoldásként tekinteni a fogyasztására.
A kiegyensúlyozott életmód - beleértve a tápláló étrendet, a rendszeres testmozgást és más egészséges szokásokat - alapvető fontosságú az általános jólét és a betegségek megelőzése szempontjából. A zöld tea beépítése az egészséges életmód holisztikus megközelítésének részeként hozzájárulhat az időskori betegségek alacsonyabb kockázatához és elősegítheti a hosszú élettartamot
- tette hozzá a szakértő.
Inkább tea, mint üdítő?
Felmérések is bizonyítják, hogy a teafogyasztók körében kisebb a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke okozta halálozás kockázata is, hiszen a tea nagyon gazdag bioaktív vegyületekben, amelyek csökkentik a stresszt és a gyulladást.