Egy fekete ruhás férfi épp teát önt egy zisha teáskannából három csészébe, amelyek egy fa tálcán vannak
Fotó: Shutterstock

Mégis mi kerül egy teáskannában 29 millió forintba? Mutatjuk

A zisha teáskannákat a világ első teáskannáiként tartják számon. Olyan értékesek, hogy egyetlen kannáért akár 29 millió forintot is megadnak. Cikkünkben megvizsgáljuk, minek köszönhetik a különleges edények gigantikus vételárukat.


Ritka alapanyag

Alapvetően két dolog indokolja a teáskannák elképesztő piaci értékét: az elkészítésükhöz szükséges különleges alapanyag, illetve a több évtizedes tapasztalattal rendelkező kannakészítő mesterek művészi munkája.

A kannákat az úgynevezett zisha agyagból készítik, amit a zisha ércből nyernek ki. Ez egy 350 millió éves nyersanyag, amely csak Yixing városában, elsősorban a Huanglong-hegységben lelhető fel. Yixinget Kína kerámia fővárosaként is szokták emlegetni. A lelőhely egyedisége miatt az edényeket Yixing teáskannaként, az alapanyagot pedig Yixing agyagként is ismerik.

Az első zisha kannák a 10. századi Kínából maradtak fenn. Az ősi kannakészítő mesterséget már több mint 600 éve komolyabb változtatások nélkül gyakorolják.

A folyamat röviden a következő:

  • Az ércet finom porrá zúzzák, majd agyaggá gyúrják, és úgy dolgozzák össze, hogy apró, zseb-szerű mélyedések keletkezzenek rajta. A zsebek fokozzák az oxigénáramlást, ami végső soron javítja a tea ízét. Ez a folyamat a borszellőztetéshez hasonlatos.
  • Ha sikerült megfelelően előkészíteni, a mesterek egy fakalapács segítségével vékonyra lapítják a Zisha agyagot (ennek a lépésnek az elsajátítása egy évet is igénybe vehet).
  • Ezután jön a jól ismert fazekas tevékenység: az agyagot egy forgó kerékre helyezik, és megformázzák.
Mesterien elk\u00e9sz\u00edtett zisha te\u00e1skanna

Fotó: Shutterstock

Kulturális jelentőség

A zisha teáskannák jellemzően apró méretűek, csupán egyetlen csésze víz fér el bennük, így elkészítésük nem igényel sok agyagot. Ettől függetlenül rendkívül nehéz és költséges beszerezni az alapanyagot. Ez főleg annak köszönhető, hogy az erőforrás védelme érdekében a kínai kormány 2005-ben betiltotta a bányászatot Huanglongban. Ezt követően a zisha agyag beszerzési ára körülbelül százszorosára nőtt.

A helyi mesterek jellemzően a mai napig is abból az agyagból gazdálkodnak, amit a betiltás előtti években halmoztak fel otthonaikban. A nyersanyag szűkössége ellenére az egyszerűbb zisha teáskannákhoz akár 50 ezer forintért is hozzá lehet jutni. Itt jönnek képbe a mesterek.

A legmagasabb szint, amit egy kannakészítő elérhet, az a „kézműves mester” cím. Ehhez minimum 30 év tapasztalat, számos arany minősítésű termék, és egy többnapos mestervizsga szükséges. Egy kézműves mester által készített zisha átlagosan 6-10 millió forintot ér, de akár 29 millió forintot is kifizetnek a legszebb darabokért.

A tea szerelmesei számára egy szenior vagy egy kézműves mester zisha teáskannájának megvásárlása olyan, mintha egy funkcionális művészi tárgyhoz jutnának hozzá.

Funkcionális, mert nagyszerű teázási élményt nyújt, és művészi, mert a mester több évtizedes tapasztalatának páratlan eredményét viseli. Az igazán mesterien elkészített teáskannákat a mintázatuk és kidolgozásuk mellett arról lehet felismerni, hogy a tea fröccsenés mentesen folyik ki a zisha szájából. És természetesen a páratlan ízélmény is remek indikátor.

A nyersanyag szűkössége és a mesterek munkája mellet van még egy fontos tényező, amely meghatározóan hat az edények piaci árára. Ez pedig nem más, mint a teafőzés és a teaivás Kínában betöltött kulturális jelentősége.

The Conversation

Ne hagyd ki!