hétfő, 2025. június 16.
Image
Növénytermesztés

Klímaváltozás és aszály: együnk kaktuszt?

2022-08-21
Kónya Ádám
Agrár
Fotó: Fotó: Shutterstock

A fügekaktusz népszerű növény a világ számos pontján, hiszen termése gyümölcsként, a szára pedig zöldség gyanánt is fogyasztható. A kaktuszfügék többsége ehető, egészséges, azonban csak néhány fajtáját hasznosítják ilyen módon.

Együk meg a kaktuszunkat?

A szártagú kaktuszok az Opuntia nemzetségbe tartoznak. A fügekaktuszoknak (vagy „medvetalp” kaktuszoknak) több fajtája ismert, köztük néhány tövis nélküli változat is. Termésük, a kaktuszfüge ehető, bár leginkább csak azon kaktuszok gyümölcsét fogyasztják, amelyek nagyobbra nőnek, valamint kevés rajtuk a tövis – írja a magyarmezőgazdaság.

A tuna a kaktusz gyümölcse (hazánkban emlegetik, mint kaktuszfüge vagy lófüge is), a szárát pedig nopalnak hívják. A termése hosszúkás, ovális, ritkábban gömbölyű vagy körte alakú. A zöldes alapszín mellett sárga, narancssárga, rózsaszín, piros, lila, bordó és gesztenyebarna változatai is vannak. A fügekaktusz termése 5-7 centiméteres, leggyakrabban kis párnácskákban töviscsomók találhatók rajtuk. Termésük ősszel érik.

Amerikában igen népszerű

Mexikóban igen népszerű étel a kaktuszfüge. A gyümölcs tövises héját késsel vagy kefével választják le. A húsa lédús, kocsonyás, áttetsző, kellemesen savanykás és szagtalan. Íze leginkább a görögdinnyére emlékeztet.

Az érett termést rendszerint nyersen eszik, a gyümölcshúst és a pulpát a magokkal együtt kikanalazzák. A termés oxalát-kristályokat tartalmaz, amelyek a nyelven enyhe, égető érzést okoznak. A terméshúst kandírozzák is, vagy dzsemet készítenek belőle. Emellett szárítva, aszalva, vagy befőttként is feldolgozzák, valamint a levét is fogyasztják.

A vízraktározásra módosult, levélszerű szárát (a medvetalpat) pedig zöldségként kezelik. Hasonlóan dolgozzák fel, mint a zöldbabot. A nopalból emellett ital is készül.

Gyógyhatása is ismert

Már az 1500-as években használták a Opuntis kaktuszokat, mint gyógynövényeket. Kutatások bizonyítják, hogy a növény fogyasztói között kevesebb a túlsúlyos és a cukorbeteg.

Nagyobb mennyiségben tartalmaz hasznosfehérjéket, poliszacharidokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. Rendszeres fogyasztása csökkentheti a koleszterin-, a triglicerid- és a vércukorszintet, szabályozhatja a tápcsatorna, a máj és a vese funkcióit, valamint tisztíthatja a vastagbél alsó szakaszát.

Azonban 2-3 gyümölcsnél egyszerre többet nem érdemes fogyasztani, hiszen székrekedést okozhat.

 
Image
Időjárás
Bár hétfőre mintegy 10 fokos lehűlés érkezik, csapadék csak elszórtan várható, az aszály hazánk döntő részén nem fog enyhülni, hanem fokozódni fog. Így bár Medárd napján, június 8-án többfelé eshet…
Image
Agrár
10 százalék felett nőtt a csirke feldolgozói értékesítési ára egy év alatt. A fogyasztói árakban 20 százalék körüli volt a drágulás a csirkemelélfilénél, a csirkecombnál kicsit csökkent az ár.
rectangle
rectangle 2

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!