Az elmúlt 5-6 év során a friss sertéshús átlagára közel 70%-kal, míg a feldolgozott termékeké több mint 60%-kal emelkedett. Ezzel párhuzamosan a fogyasztás is csökkent: a friss hús esetében 83 kg-ról 76 kg-ra, a feldolgozott termékeknél pedig 48 kg-ról 44 kg-ra esett vissza a fejenkénti éves mennyiség.
A fogyasztók átlagosan vásárlásonként 3000 forint alatt költenek friss húsra, és mintegy 1730 forintot hagynak ott feldolgozott termékekért. A csont nélküli sertéscomb ára jelenleg 1778 és 2255 forint között mozog az üzletlánctól és csomagolási módtól függően, míg az 500 grammos darált sertéshús 969 és 1089 forint közötti áron kapható.
A sertéstartók helyzete összetett: bár az élő sertés ára ingadozik, összességében elfogadható jövedelmet biztosít a tenyésztőknek. 2024 decemberére a hazai sertésállomány 7%-kal bővült, és 4,78 millió sertést vágtak le – ez 6,5%-os növekedés az előző évhez képest. Az export 12%-kal nőtt, míg az import 5%-kal emelkedett, az élősertés importja viszont 10%-kal visszaesett.
A Vidékfejlesztési Program keretében eddig mintegy 95 milliárd forint jutott a hazai sertéstartókhoz, a szakemberek azonban figyelmeztetnek: a termelés jövője nemcsak az állami támogatásokon, hanem a fogyasztók tudatos döntésein is múlik. Éppen ezért fontos, hogyha amúgy is sertést vásárolnánk, akkor lehetőleg hazai termékeket válasszunk.
Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke szerint bár a hazai húságazat számos kihívással néz szembe – mint például a munkaerőhiány, importnyomás, minőségi problémák és állatbetegségek –, a termelési adatok és az exportteljesítmény okot adhatnak a bizakodásra.
(Forrás: Agrárszektor)
Olvasd el ezt is!