Az esemény nem csupán egy árverési rekord, hanem piaci trendek előjele is. Az Egyesült Államokban a szarvasmarhaárak jelenleg meredeken emelkednek, és sokan arra számítanak, hogy Ausztráliában is folytatódik ez a tendencia a száraz évszak lezárulta után.
A prémium genetikájú állatok iránti kereslet növekszik, és a befektetők hajlandóak komoly összegeket áldozni a jövőbeli tenyésztési lehetőségekért - írja az Agroinform.
Az üsző új tulajdonosa elmondta, befektetésként vásárolták meg. Az állatot a tervek szerint 12 hónapig egy viktoriánus embrióátültető központban tartják, ahol lombikbébi technológiával gyűjtik be tőle az embriókat. A cél ambiciózus: évente 20–30 borjút kívánnak világra hozni az értékes genetikai állományból, ezzel tovább javítva a wagyu tenyésztési eredményeket.
A wagyu a japán marhatenyésztés nemzeti kincse, a világ legértékesebb húsát adja. Japánban egészen a 19. század végéig nem fogyasztottak marhahúst – a szarvasmarhát kizárólag igavonásra használták. Mára azonban a wagyu a prémium steak szinonimája.
A wagyu genetikai adottságainak köszönhetően húsa hírhedten bársonyos állagú, szaftos, és szó szerint vajként olvad a szájban. Ezt a rendkívüli minőséget a magas fokú márványozottság biztosítja, amely messze felülmúlja más marhák húsának zsíreloszlását.
Tavaly Bajorországban 130 000 eurós (közel 52 millió forint) rekordárat fizettek egy nyolc hetes, örökletesen szarvtalanított bikaborjúért. A Rivergen farmon a borjú családjának törzskönyveit 1957-ig vissza lehet követni. A tenyészállat GZW (összevont tenyészérték index) értéke 154, tejértéke pedig 141 +1552 kg tejjel. A törzskönyvek szerint a nőivarú felmenőknek tőgy tenyészértékét 119-re becsülték, a fitnesz területen pedig minden egyedi érték a háromjegyű tartományba esik. Itt is befektetési célok állnak a háttérben: a borjú pedigréjére és utódainak várható magas tenyészértékére való tekintettel a vásárlók minden bizonnyal kiemelt árat fizetnek a spermaadagjaiért, így a rekordár akár többszörösen is megtérülhet.
Olvasd el ezt is!