Európai Unió országainak zászlói
Fotó: Shutterstock

Ezek az EU-országok vásároltak be az oroszoknál a háborúban

Hat európai vásárlótól érkezett az energiahordozókból származó oroszországi bevételek csaknem fele az Ukrajna ellen indított háború első száz napjában, annak ellenére, hogy az Európai Unió már tervbe vette az országból érkező import bojkottját.

Spot market

Franciaország, Németország, Hollandia, Olaszország, Belgium és Lengyelország voltak a legnagyobb európai felvevőpiacai az orosz energiahordozóknak – ideértve a szenet, a nyersolajat, a földgázt és az olajszármazékokat – a készárupiacon vagy spot marketen március és május között – derül ki a Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) elemzéséből.

A spot marketen adnak-vesznek például kész olajszállítmányt, azonnali szállítással, míg a határidős piacon (futures market) egyezséget kötnek egy jövőbeni leszállításra.

Ezek a vásárlások a létező szerződéseken kívül állnak, ezért minden esetben aktív vásárlói döntést jelentenek – írja a finn CREA elemzésében.

Összességében az említett országok 40 milliárd dollárral járultak hozzá Oroszország 97 milliárd dolláros, energiahordozókból származó bevételéhez a fenti időszakban. Ebből a Kreml létre is hozott egy sürgősségi tartalékalapot, amelyből a nyugati szankciók gazdaságra gyakorolt hatását próbálja enyhíteni, erről itt lehet olvasni.

Diszkontáras olaj

Az orosz olajhoz jelenleg igen kedvező áron lehet hozzájutni, a többihez képest: ára hordónként 30 dollár körül van, míg a globális Brent nyersolaj referenciaérték 120 dollár, ami az elmúlt 10 évben az egyik legmagasabb ár. Ezért is növekedett meg az orosz olaj iránti kereslet Ázsiában, különösen Indiában, erről itt írtunk.

Az orosz olajtermelés a várakozásokkal szemben ezért nem csökkent, hanem 5 százalékkal még nőtt is júniusban.

A hónap első 13 napjában a napi átlagos olajkitermelés elérte az 1,46 millió tonnát a Financial Post szerint, amely az Interfax orosz hírügynökségre hivatkozik az adatközlésnél. Ez a májusi hasonló időszakhoz képest 68 ezer tonnával több.

Nehéz az elválás

Európai országok az orosz energiafüggés miatt annak ellenére is folytatták az orosz energiahordozók vásárlását, hogy az uniós vezetők megegyeztek abban: év végére 90 százalékkal vágják vissza az orosz kőolajimportot.

A CREA összegzése szerint

Németország volt az orosz energiahordozók második legnagyobb importőre Kína után,

Európa legnagyobb gazdasága összesen 12,6 milliárd dollár értékben vásárolt Moszkvától.

Az Európai Unió normál üzletmenetben kőolajszükségletének egyharmadát szerzi be Oroszországból, míg földgázellátásában 40 százalékban támaszkodik a Kremlre. Az orosz gáz európai bojkottjáról egyelőre nincs szó, abból viszont újabban Moszkva nem ad eleget, erről itt írtunk. Putyin orosz elnök nemrég azt mondta: Európa még évekig rá lesz utalva az orosz energiahordozókra.