170 ország csupán 16 százalékkal járul hozzá összesen a globális gazdasághoz
Fotó: Shutterstock

Ezek az országok húzzák a világgazdaságot

A gazdasági fejlettségük és a lakosságszámuk miatt hatalmas eltérések vannak abban, hogy az országok mennyivel járulnak hozzá a globális gazdaság teljesítményéhez. Érdekes lehet, hogy csupán öt ország adja a világgazdaság felét. Ráadásul a jövőben jobban eladósodhatnak a legszegényebb országok.

Öt ország előnye óriási

Az éves szinten nagyjából 101 600 milliárd dolláros összteljesítményű világgazdaságnak körülbelül a negyedét (25 000 milliárdot) az Egyesült Államok adja az IMF adatai szerint. Kínáé a második legnagyobb gazdaság. Az ázsiai ország 18 000 milliárddal járul hozzá a globális értékhez. Tőlük igencsak elmarad a harmadik helyezett Japán (4300 milliárd), a negyedik Németország (4000 milliárd) és az ötödik India (3500 milliárd) teljesítménye.

A Napi.hu megjegyzi, hogy India lakosságszámban hamarosan Kínát is megelőzheti. Tehát van hová fejlődnie a gazdaságának, azonban évente hét százalék körüli növekedést produkál.

A hatodik az Egyesült Királyság 3200 milliárd dollárral, őt követi Franciaország 2800 milliárddal. A felsoroltakon kívül a 2000 milliárdot Kanada, Oroszország és Olaszország haladja meg.

Tehát az öt legnagyobb gazdaságú országhoz köthető a világgazdaság teljesítményének a fele, az első tízhez az összteljesítmény 66 százaléka, a 25 legjelentősebbhez pedig 84 százalék. Vagyis a fennmaradó 170 ország csupán 16 százalékkal járul hozzá a globális gazdasághoz.

Még jobban eladósodtak a legszegényebb országok

A Világbank friss adósságjelentése szerint 62 milliárd dollárt költhetett az adósságszolgálatra a világ 50 legszegényebb országa 2022-ben, ami 35 százalékkal több, mint egy évvel azelőtt. A csoportba tartozó javarészt afrikai országok az éves exportbevételeik 10,3 százalékát fordítják az adósságtörlesztésre, amíg 2010-ben csak 3,2 százalékon állt ez a mutatójuk.

A jelentésből az is kiderül, hogy megduplázódott a fejlődő országok államadóssága az előző évtizedben. Manapság 9 ezer milliárd körül alakul az értéke. A legszegényebb államoké pedig a háromszorosára emelkedett ezen idő alatt és 1000 milliárd dollár környékén áll.

Igaz, hogy a fejlett országok kezdeményezésére elindult egy adósságszolgálat-felfüggesztési kezdeményezés (DSSI) a pandémia alatt, amivel az országoknak mintegy 8,9 milliárd dollár adósság átütemezését biztosították 2021-ig, de ez az említett évben törlesztett 99 milliárd dollárnak csak a tizede volt.

Átfogó megközelítésre van szükség az adósság csökkentéséhez, az átláthatóság növelése és a gyorsabb szerkezetátalakítás elősegítése érdekében. Egyes országok irreálisan magas összegeket kénytelenek adósságtörlesztésre fordítani. Ghána, Srí Lanka és Zambia teljes éves költségvetési bevételének 70-100 százalékát fizeti ki a hitelezőknek

- nyilatkozta David Malpassra, a Világbank elnöke.