A Z és az Y generációnak is ugyanarra mehet el a legtöbb pénze
Fotó: Shutterstock

Kiderült, mire költik a pénzük legnagyobb részét a fiatalok

Friss felmérés világított rá, mire költhetik a legtöbb pénzt a fiatalabb generációk tagjai manapság. Úgy tűnik, továbbra is igen költséges a napi megélhetés, illetve az, ha családban él az ember.


Erre megy el a fiatalok legtöbb pénze

A McKinsey & Company jelentése rávilágít, az olyan fiatalabb generációknál, mint amilyen az Y és a Z, az élelmiszer vált a legfontosabb kiadási prioritássá. Azt követik az éttermek, a bárok, az utazás, a szépség- és testápolási cikkek, a ruházat és a fitneszeszközök.

A kutatás rámutat, az Y-generációsok, akik most válnak szülőkké, inkább a családjukra és magukra költenek. Ellenben a Z-sek elsősorban magukra. Az utóbbiak nagyobb arányban vásárolnak prémium élelmiszereket, minőségi üdítőkre és snackekre.

A Business Insider megjegyzi, a kutatás több mint 4 ezer ember bevonásával készült, a baby boomerektől az X generációsokig.

A jó pénz tolja az amerikai fiatalokat a szakképzések felé

Egyébként egyre több fiatal érzi úgy, az egyetemi képzés nem feltétlenül éri meg a befektetett időt és pénzt. Ezért inkább olyan szakképzések felé fordulnak az Egyesült Államokban, amelyek biztosabb karrierutat kínálhatnak.

A szakmunkásképzések népszerűsége folyamatosan növekszik az USA-ban, viszont az egyetemi jelentkezések száma csökken. A kutatások szerint az amerikai középiskolások és főiskolások körülbelül 75 százaléka érdeklődik szakiskolák iránt manapság. Úgy látják, az olyan fizikai munkát igénylő szakmák, mint a vízvezeték- és villanyszerelés vagy az építőipar, magas fizetést és megbecsülést kínálnak. Valamint ezeknél jellemzően tartós a munkaerőhiány is – írta a Wall Street Journal a napokban.

A változásra az is magyarázat lehet, hogy a mesterséges intelligencia előretörése miatt sokan úgy vélik, a fizikai munkát igénylő szakmák biztonságosabbak lehetnek, mint a technológia által fenyegetett szellemi foglalkozások. Így a „fehérgalléros” munkakörökben tapasztalható leépítések, valamint a „kékgalléros” munkák percepciójának változása miatt többeknek jelent nagyobb biztonságot és jobb anyagi kilátást az utóbbiak.

Más amerikai kutatások pedig arra világítanak rá, hogy a diplomások nagyjából fele olyan munkakörben talál munkát, ahol nem szükséges felsőfokú végzettség. Emiatt is megkérdőjelezik az egyetemi tanulmányok értékét, különösen a magas tandíjak fényében.

Ne hagyd ki!