fiatalok egy laptop előtt dolgoznak
Fotó: Icons8 Team

A Z generáció tagjai ezeket a szakmákat díjazzák a legjobban

Új felmérés készült az egyes generációk által legmagasabbra értékelt állásokról.


A Glassdoor jelentése a Z generációra fókuszál elsősorban, azaz az ő munkaköri elégedettségükre. Az értékelések egy ötfokozatú skálán történtek, ahol az 1-es a legkevésbé elégedett.

A jelentésből az derül ki, hogy a Z generáció számára a legmagasabb átlagos értékeléssel rendelkező munkakör a vállalati toborzó. Az adott munkakör átlagosan 4,79-es értékelést kapott. Az X generáció és a boomer korosztály számára két különböző vezetői pozíció kapta a legmagasabb átlagértékelést: a vezérigazgatói és az elnöki pozíció − írja az Insider.

A Z generáció számára fontos a vállalti kultúra és a távmunka

A Z generációs munkavállalók azokban a pozíciókban a legelégedettebbek, amelyek lehetőséget biztosítanak számukra a vállalati kultúra alakítására és társadalmi hatás kifejtésére

− olvasható a jelentésben. A vállalati kultúra fontos szerepet játszott a nagy felmondási hullámban is, amiben leginkább a Z generáció vett részt. A távmunka lehetőség is fontos munkaválasztásuk során, ahogy erről itt írtunk. A legkedveltebb home office-ban végezhető állásokat pedig itt szedtük össze, köztük van természetesen a toborzó is. A magyar fiatalok számára is fontos szempont a távmunka, a rugalmas munkarend és a vállalati kultúra, de a fizetés még mindig az első helyen áll, erről is írtunk részletesen korábban.

Összességében a Z generációsak a nagyrészt kreatív, nem technikai jellegű munkakörökben a legelégedettebbek, a tíz legmagasabbra értékelt állásból csak kettő van a technológiai szektorban

− írta Richard Johnson, a Glassdoor közgazdásza és a jelentés szerzője.

A boomerek, az Y generáció és ezredfordulósok kedvenc állásai

A vezérigazgató, az operatív igazgató és az elnök az első három állás a sorrendben az X generáció értékelései alapján, azaz ők ezekben a legboldogabbak. A boomerek esetében is ott van az élen az elnök és a vezérigazgató. Úgy tűnik, hogy ez a két generáció inkább az olyan szerepekben találnak elégedettséget, melyek több éves tapasztalatot igényelnek, nagyobb felelősséggel és szélesebb körű hatással bírnak az egész vállalatra.

Az ezredfordulósok által a legjobban értékelt pozíció az ingatlanügynöké volt, 4,58-as átlagértékeléssel. A boomerek körében is ez a munkakör kapta a harmadik legmagasabb átlagos értékelést.

The Conversation

Ne hagyd ki!