Z generációs fiatalokat kérdeztek a munkahelyi és fizetési elvárásaikról
Fotó: Shutterstock

Minimális bérigényükről kérdezték a magyar fiatalokat, itt a válasz

A 18-25 éves korosztályhoz tartozó fiatalokat kérdezték a munkahelyi világgal és a megélhetéssel kapcsolatos vágyaikról és elvárásaikról. A kutatás igen meglepő eredményekkel zárult egy öt évvel ezelőtti, hasonló felméréshez képest. Különösen tanulságos lehet a munkaerőt kereső cégek számára.


Változtak az igények

1200 hallgató bevonásával készült a Schönherz Iskolaszövetkezet kutatása, amely a 18-25 éves korosztály, azaz a Z generáció igényeire volt kíváncsi az álláshelyekre és a fizetésekre vonatkozóan – írja a 24.hu.

A válaszadóknak egyebek között egy 17 munkahelyi adottságot felsorakoztató listából kellett kiválasztaniuk az 5 számukra legfontosabb tételt. A legnépszerűbb válaszok a következők voltak:

  1. Fizetés
  2. Rugalmas munkarend
  3. Tudásbővítés és szakmai tapasztalatszerzés
  4. Megfelelő munkakörülmények
  5. Jó munkahelyi hangulat
Öt évvel ezelőtt a felnőtthöz méltó bánásmód igénye a TOP5-ben jelent meg, mára azonban ugyanez csak a 9. helyet érte el. A kutatás teret biztosított további igények felsorakoztatásának is, és kimagaslóan sokan fejezték ki abbéli vágyukat, hogy szeretnének alkotómunkát végezni a cégnél, így érdemben tenni hozzá a munkahely fejlődéséhez. Ezeken túl a fiatalok előszeretettel veszik azt is, ha a vezetőség megosztja velük a céges információkat – nyilatkozta Baross Levente az iskolaszövetkezet elnöke.

Ennyi pénzre lenne szükségük a fiataloknak

A kérdőív kitért arra is, hogy mekkora fizetés jelentené a számukra a megélhetési minimumot, valamint mekkora bérből lehetnek komfortosabb életük.

A létminimumot tekintve nagyon eltérő válaszokat adtak, hiszen amíg egy, még a családjával élő fiatal szerint ehhez akár 40 ezer forint is elég lehet, addig az albérletben lévők között volt, aki 500 ezer forintos választ adott. A válaszok átlaga azonban 174 ezer forint volt.

Baross Levente szerint ezt az összeget manapság az iskola mellett is meg lehet keresni, hiszen a szakmai diákmunkák átlagos órabére 2000 forint körül alakul, így akár heti 20 munkaórával nagyjából megközelíthető az említett fizetés. A kutatásból az is kiderül, hogy a megkérdezettek 55 százaléka akár heti 20-30 órában is munkát tudna vállalni.

Igen figyelemreméltó adat, hogy számos válaszadónak a létminimum összegén túl havi 10-20 ezer forint is elég lenne a komfortosabban élethez. Átlagban azonban nagyjából 75 ezer forint segítene a fiatalokon, ezért az egyetemi és főiskolai hallgatók körülbelül 250 ezer forintos fizetésből már egész kényelmesen élnének a felmérés szerint.

Preferálják a home office-t

A következő kérdéskört a megkérdezettek 31 százaléka választotta az öt legfontosabb munkahelyi adottság közé. Ha az irodába való bejárás, illetve otthoni munka, azaz home office közül kellene választani, akkor a fiatalok 60 százaléka döntene az utóbbi mellett. Azonban, ha maguk oszthatnák be a munkaidejüket, akkor többségük annak a felét a munkahelyen, a másik felét pedig otthon töltené.

A mai, munkaerőhiányos világban ezek az adatok igen lényegesek lehetnek a cégek számára az új munkaerő toborzásakor, hiszen a válaszadó fiatalok és a hozzájuk hasonló társaik lesznek a hazai munkaerőpiac legújabb érkezői.

Ne hagyd ki!