A Mol-nak áll a zászló
Fotó. Shutterstock

Top 500-as lista: Ezek a legnagyobb árbevételű magyar cégek

Idén is elkészítette a HVG a legnagyobb árbevételű magyar cégek listáját, és ahogy korábban szinte mindig, ezúttal is a Mol lett az első helyezett. Csakhogy....

Gyengébb eredménye ellenére a Mol az ez első

Az 500 legnagyobb árbevételű magyar cég közül csak 301-nek nőtt a bevétele 2020-ban, és ennél is kevesebbnél látnánk növekedést, ha a forint óriási gyengülésével nem számolnánk, írja a hetilap. A dobogó nem változott 2019-hez képest: a Mol, az Audi és az MVM maradt az első három helyen.

Az olajcég annak ellenére maradt a Top 500 első helyén, hogy egyben a legnagyobb visszaeső is volt: 2020-ra 1200 milliárd forinttal, 24 százalékkal csökkent az árbevétele 2019-hez képest. Ezt az magyarázza, hogy a járvány miatt bezuhant a kereslet, és bár ma már nehéz erre visszaemlékezni, de a 2020-as nyersolajárak sokkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbiaknál. Nem csoda, hogy a Mol utáni második legnagyobb vesztes az 5. helyről a 40.-re visszaeső Wizz Air.

Ezüstérem

A második helyen az Audi Hungaria Zrt. maradt, úgy, hogy az árbevétele csak 3 százalékkal csökkent. Annak, hogy a csökkenés csak ekkora volt, a fő oka az, hogy a forint óriásit gyengült tavaly 2019-hez képest, így az eredetileg euróban készített beszámoló szerint 12 százalék lett volna a visszaesés, de forintba átszámítva ez máris többet ér.

A bronz és a többiek

A dobogósok közül a harmadik helyezett MVM Energetika Zrt. dicsekedhet növekedéssel, igaz, csak 1 százalékossal. Ebben az állami hátszéllel folytatott terjeszkedés játszotta a főszerepet.

Az első tíz helyezett között feltűnik egy olyan cég is, amely tavaly még a Top 500-ban sem volt benne: a trafikpiac felforgatását annak idején levezénylő Sánta János családi cége, a Tradis Zrt., amely az egy helyezéssel mögötte lévő Országos Dohányboltellátó Kft.-t tulajdonolja.

A Top 500-as lista első tíz helyezettje:

1. Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.

2. Audi Hungaria Zrt.

3. MVM Energetika Zrt.

4. Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Zrt.

5. Samsung Electronics Magyar Zrt.

6. Tradis Kft.

7. Országos Dohányboltellátó Kft.

8. MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.

9. Magyar Telekom Távközlési Nyrt.

10. Lidl Magyarország Bt.