Szorosabbra kell húzni a nadrágszíjat
Fotó: Shutterstock

Matolcsy: nem a háztartásokat, az államot kell megszorítani

Kétéves versenyképességi programot javasol a jegybank az új kormánynak a drámaian megbomlott egyensúly visszaállításához. A Fenntartható egyensúly és felzárkózás 12 pillérét és 144 javaslatát nagyjából egy hónapja átadták a miniszterelnöknek - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke egy szakmai konferencián Budapesten.

A jegybankelnök a programot bemutató rendezvényen azt mondta,

a régi-új kormány peremén most dől el, hogy az új kormány mit ajánl, illetve az előzőhöz hasonlóan megnyerjük-e a következő évtizedet. Erős kihívásokkal jellemezhető évtizedben kell megtalálni az új sikerképletet, mert a korábbi egyensúlyi növekedés képlete megbomlott

A képlet helyreállítása nélkül nem lehet sikeres az ország, mert megbomlott a költségvetés egyensúlya, az államadósság szintje fenntarthatatlan, a folyó fizetési mérleg emelkedő hiányt mutat. Mindezek miatt olyan, inflációval is súlyosbított kockázat alakult ki, hogy az ország elveszítheti a következő éveket, és veszélybe került az előző évtized felzárkózása.

A jegybankelnök azt is elmondta, elfogadják és követik a miniszterelnök vízióját, amely szerint 2030-ra el kell érni az unió átlagos fejlettségi szintjét. A jegybank elnöke szerint három feladat van:

  • az egyensúlyok helyreállítása,
  • a versenyképességi fordulat
  • és az extenzívből az intenzív növekedési pályára történő átállás felgyorsítása.

Matolcsy úgy fogalmazott, a mostani válságkezelés sikerét a hitelek alapozták meg, "minden egyes válságkezelésre-helyreállításra költött forint az hitelforint", amit vissza kell fizetni. Hozzátette: az MNB egyetértett a kormány válságkezelő intézkedéseivel, a válság árát most kell megfizetni.

Kellemetlen új fejleménynek nevezte, hogy az ország legalább négy területen - költségvetési egyenleg, folyó fizetési mérleg, államadósság ráta, nettó működőtőke beáramlásnál - "letért a közös lengyel-magyar felzárkózási ösvényről" és a magyar számok a lengyelnél érdemben rosszabbak. Ikerdeficit alakult ki Magyarországon - közölte az MNB elnöke.

A kétéves program fejezetei közül kiemelte a költségvetési konszolidációt, a sérülékenységet csökkentő intézkedéseket - például az egyensúlyi mutatók helyreállítását-, az optimális adósságfinanszírozási struktúrát, vagy a fenntartható hitelezést.

Matolcsy György szerint nincs szükség a háztartásokat érintő megszorítására, amelyek aláásnák a családok fogyasztási-megtakarítási szintjét, ehelyett "az állam megszorítására" van szükség.

A dokumentumban az idén 4 százalékos GDP-arányos államháztartási deficit beállítását javasolják, jövőre pedig a hiány 3 százalék alá csökkentését. Matolcsy György szerint "ez lehetséges, hiszen egyszer már megtettük". Szerinte az egyensúlyt döntően az állami beruházások halasztásával, lefaragásával, törlésével kell elérni.