Elon Musk 12 ezer műholddal biztosítana internetet több mint 4 milliárd embernek. Olyanoknak is, akiknek eddig nem volt lehetőségük csatlakozni a világhálóra. Az egész bolygót behálózó műholdflottája sok kritikát kapott, mégis többszázezer előrendelést érkezett a szolgáltatására – írja a Reuters.

Aki esténként rendszeresen kémleli az éjszakai égboltot, biztosan találkozott már a SpaceX egyik műholdjával. Ezek nagyon fényes, pulzálástól mentes, gyorsan haladó csillagoknak tűnhetnek. A Starlink-re keresztelt projektet számos tudós rosszallóan nézi, ugyanis durván belerondít a földi megfigyelőbázisok kutatásaiba. Ettől függetlenül 2016-ban a SpaceX megkapta az amerikai kormány engedélyét a globális űralapú internetszolgáltatás kiépítésére. Sokaknak tetszik az ötlet, és bár még nem működik a rendszer, máris 500 ezer előrendelést kapott Elon Musk vállalata.

Világháló(zat)

A Starlink egyelőre semmi biztosat nem mondott a szolgáltatás beindításának időpontjáról, de az már tuti, hogy a korábban 2021-ra tervezett start nem fog megvalósulni. Eddig 300 műholdat lőtt fel a vállalat, de ezt a számot 12 ezerre akarja bővíteni a közeljövőben. Elon Musk körülbelül 10 milliárd dollárra (3 ezer milliárd forint) saccolta a teljes hálózat kiépítésének költségét. A műhold-konstelláció végcélja az, hogy ne legyen a Földön egyetlen olyan pont sem, ahol nincs internet.

Musk hozzátette, van még mit csiszolni a technológián, nagyobb népsűrűségű területeken akadozhat a szolgáltatás. A szakértők szerint, ha megfelelő sávszélességet tud biztosítani, akkor felveheti a versenyt a földi internetszolgáltatókkal is. Ha idővel eléri a Starlink az 5 milliárd felhasználót, akik havonta átlagosan fejenként 200 gigabájt adatforgalmat produkálnak, akkor a rendszeren havi egymilliárd terabájtnyi adat fog áthaladni. A népesség jelenlegi internetfelhasználásával ez a szám teljesen reális.

Nagy a verseny

Nem csak a tudósoknak okoz fejtörést a Starlink hálózata. Komolyabb baleset és károkozás egyelőre nem történt, viszont számos esetben csak a szerencsén múlott, hogy a SpaceX valamely műholdja nem ütközött össze más vállalatok vagy kormányszervek űreszközeivel. Éppen ezért nemrég az Amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság engedélyezte, hogy alacsony keringési pályára állítsák a műholdjaikat. Viszont itt is kockázatos lesz az üzemeltetés.

Az Amazon vezérigazgatója, Jeff Bezos szinte ugyanezt akarja megvalósítani a Kuiper Systems műholdprojektjével. Az üzletember Elon Muskhoz hasonlóan 10 milliárd dollárból tervezi kifejleszteni a 3236 darabból álló, globális internetet biztosító műholdrendszerét. Az ő műholdjai is alacsony keringési pályán működnének, így a két üzletembernek számos szabályt el kellett fogadnia az engedélyekhez, hogy elkerüljék a baleseteket.