​Zelenszkij ukrán elnök, mint akciófigura
Zelenszkij ukrán elnök, mint akciófigura
Fotó: Twitter

Műanyag akciófigura készül Zelenszkijből

Akciófigura készül Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről. Minden egyes eladott darab után egy dollár jut Ukrajnának.

A brooklyni FCTRY két hete kezdett pénzgyűjtési kampányba a Kickstarteren, ahol a 30 ezer dolláros kitűzött célt három óra alatt elérték, és a cikk írása idején már túl vannak a 125 ezer dolláron is.

Szuperinspiráló

A Zelenszkij akciófigura 15 centiméteres prototípusát Mike Leavitt seattle-i művész készítette agyagból. A műanyagfigura tömeggyártása Kínában történik majd, a szállítást márciusra lehet várni.

A kampányban az ukrán elnököt úgy kereteztük, mint valószínűtlen hőst

– mondta Jason Feinberg, a FCTRY kreatív vezetője.

A jelenlegi helyzetben ő a tökéletes vezető: szuperinspiráló személyiség. Érezhető az ereje, amit alázattal használ. Mindennek az ellenkezőjét képviseli, amit eddig gondoltunk a politikáról

- tette hozzá.

Rajonganak érte

A 44 éves volt komikus színész, Zelenszkij három éve lett Ukrajna elnöke. Akkor azt ígérte, hogy véget vet az orosz támogatást élvező szeparatistákkal folyó harcoknak Kelet-Ukrajnában.

A Kikckstarteren folyó gyűjtés mellé azt írták:

Nincs szükségünk több szuperhősre. Csak legyen néhány igaz ember, akinek van szíve, és kész szembenézni a lehetetlennel.

A közösségi finanszírozás alakulását, amely pénteken ér véget, itt lehet nyomon követni.

Zelenszkijből népszerűség tekintetében egyfajta rocksztár lett bizonyos körökben. Itt írtunk arról, hogy az ikonikus pulóvere hiánycikk lett.