Vlagyimir Putyin viaszszobra, amelyet a Grévin Múzeum kihajított.

Képünk illusztráció.

Fotó: Shuttertock

Egy párizsi múzeum kihajította a Putyinról mintázott viaszszobrát

A párizsi Grévin Múzeum sajátos módon tiltakozik Ukrajna orosz megszállása ellen.Így egyszerűbb

Az elmúlt napokban számos nyugati ország és vállalat komoly gazdasági szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, arra azonban még aligha volt példa, hogy egy híres múzeum is a tettek mezejére lépjen. Több fotó is napvilágot látott, amelyeken a Grévin Múzeum alkalmazottjai épp a Putyinról mintázott viaszszobrukat szedik darabokra.

A múzeum igazgatója, Yves Delhommeau elmondta, hogy a látogatók a hétvége folyamán többször is megrongálták Putyin viaszfejét, ezért, és a természetesen az Ukrajnában zajló események miatt úgy döntöttek, eltüntetik a szobrot.

Manapság már nincs helye annak, hogy egy olyan karaktert, mint ő, kirakatba helyezzünk. A múzeum történetében most először fordult elő, hogy egy viaszszobrot eltüntetünk a folyamatban lévő történelmi események miatt. Tekintettel a történtekre, nem akarunk azzal foglalkozni, hogy minden nap kipofozzuk a szobrot

-mondta Delhommeau a France Bleu francia rádiónak.

Már megvan az utód

Az igazgató azt is elárulta, már kitalálták, kivel helyettesítsék Putyint, akinek élethű viaszmása korábban Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök viaszszobra között helyezkedett el. Ugyan még nem bólintottak rá hivatalosan, de ha minden a tervek szerint halad, akkor Volodimir Zelenszkij viaszteste töltheti be Putyin megüresedett helyét.

Talán Zelenszkij elnök veszi át a helyét, aki hőssé vált, amiért ellenállt, és nem menekült el a hazájából. Megérdemli, hogy elfoglalja az őt megillető helyét a történelem és korunk nagyjai között

-fejtette ki véleményét Delhommeau.

Az AFP hírportál emlékeztetett, hogy Putyin viaszfiguráját már korábban, 2014 júniusában is megrongálták a Grévinben. Az akkori fényképek azt mutatták, hogy a szobrot felborították, fejét darabokra törték, a hasába pedig egy karót szúrtak.

A friss képeket ezen a linken tekinthetitek meg.

Ne hagyd ki!