A következő időszakban a tiszalöki büntetés-végrehajtási intézet gondoskodik arról, hogy a Balmazújvárosban található bölcsődékbe, óvodákba és iskolákba járó csaknem 1400 kisgyermek mindennap tápláló és finom ételt kapjon. Az intézeti konyha napi háromszori, illetve néhány intézményben napi négyszeri étkezést biztosít a gyerekeknek, amelyből az előírásoknak megfelelően egy meleg étel.

Hétfőn reggelire, tízóraira és uzsonnára friss pékáru és gyümölcs került az asztalokra, míg ebédre egyebek között húslevest, sárgaborsó főzeléket, sertés pörköltet, tejberizst vagy éppen natúr csirkeszeletet fogyaszthattak a kicsik. A menük elkészítése szabályos és ellenőrzött környezetben történik, figyelnek arra, hogy az ételérzékenységgel élő gyerekek is igényeiknek megfelelő ételeket ehessenek.

„A tiszalöki börtön nemcsak az ételek előállítását, de a kiszállítást is vállalta. A gyermekek étkeztetése mellett a fogvatartottak élelmezése sem szenved csorbát, részükre is biztosítjuk a napi háromszori étkezést”, mondta Makula György ezredes, a BvOP kommunikációs főosztályának vezetője.

A büntetés-végrehajtási szervezet számára nem új a feladat, csaknem 19 ezer fogvatartott napi étkeztetését kell biztosítaniuk a magyarországi börtönökben. A menük összeállításakor a Magyar Élelmiszerkönyvben rögzített minőségi követelmények érvényesek, így az alapanyagok ellenőrzött forrásból származnak és a menüsor összeállításában dietetikus is részt vesz. A börtönök főzőkonyháinak működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal rendszeresen ellenőrzi. A büntetés-végrehajtás konyháin dolgozó szakemberek szakmai felkészültségét jelzi, hogy országos szakácsversenyeken is sikerrel szerepelnek, a közelmúltban több érmet nyertek a közétkeztetési szakácsversenyen.

A hazai büntetés-végrehajtás élelmiszerből nagyrészt önellátó. A fogvatartottak bevonásával működő büntetés-végrehajtási kft.-k, mezőgazdasági és ipari egységek (állattenyésztés, növénytermesztés, pékségek, tésztagyár, vágóhíd) biztosítják az alapanyagok döntő részét. A büntetés-végrehajtás gazdasági társaságai évente 250-300 tonna csirkehúst és 650-700 tonna sertéshúst dolgoznak fel, valamint mintegy 550 tonna pékárut és 250 tonna tésztát állítanak elő, így a hazai börtönkonyhák működése egyszerre felel meg a szigorú élelmiszer-biztonsági előírásoknak és a költséghatékonysági elvárásoknak.