Szeptemberben 70 forint körül alakult a tojás átlagára - a napokban 110-120 forint
Fotó: Shutterstock

Hogyan drágulhatott több mint a duplájára a tojás?

Január és szeptember között nagyjából 50 forintról 70-re emelkedett a tojás átlagára Magyarországon. Szeptembertől viszont kilőtt az árszint, így a napokban 110-120 forintot kérnek darabjáért. Mutatjuk, hogy mi okozhatta a rendkívüli áremelkedést?


Elképesztően felment a tojás ára

Szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 20,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi árszintet a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Az élelmiszerek átlagára kiugróan, 35,2 százalékkal emelkedett, ezen belül a tojás 53,7 százalékkal drágult. A kilencedig hónapban 70 forint körül alakult a tojás átlagára. Viszont a napokban 1100-1200 forintot kérnek egy tízes csomagért.

A Magyar Tojásszövetség alelnöke, Pákozd Gergely a 24.hu-nak beszélt róla, hogy a magyar tojásexport minimális, valamint a hazai tojástermelők a magyaroroszági igények nagyjából 80 százalékát képesek kielégíteni. A tojás kereskedelmi ára pedig három lépcsőben alakul ki.

Emiatt drágulhatott a tojás idén

Először van a termelői ár, amely nagyjából70 százaléka a takarmányköltség. Viszont a takarmányárak kettő-négyszeresükre ugrottak az utóbbi hónapokban, és a forint euróval szembeni gyenge árfolyama is emelte az árszintjüket. Ha a költségek 70 százalékát kitevő takarmányra átlagosan 2,5-szeres drágulással számolunk, az 75 százalékos emelkedést okoz a termelői árakban.

Emellett drágább lett például a tojótyúk, az energia, az állatgondozás és az állategészségügy, de még sorolhatnánk. Ezek a költségek átlagosan 15 százalékkal emelkedtek (viszont az energiaár akár a húszszorosára is ugorhatott), így összességében a 100 százalékos drágulás is indokolt lehet.

Viszont a termelői ár a fogyasztói árnak csak a fele. Hozzájön a csomagolóhelyi ár, hiszen a tojás csomagolóközpontokból kerül az üzletekbe. Itt a legköltségesebb tétel a csomagolóanyag, ami a papír drágulása miatt emelkedett az utóbbi időben.

A végső, kiskereskedelmi ár tartalmazza a kereskedők és az árubeszállítók költségeit is. Évekig tojásonként 13–20 forinttal volt magasabb a fogyasztói ár, mint a beszerzési ár. Idén májustól azonban minden hónapban 20 forint fölött volt a csomagolóhelyi és a fogyasztói ár közötti különbség tojásonként, októberre pedig meghaladta a 45 forintot.

Miért ugorhatott meg a tojás ára szeptembertől?

Pákozd Gergely szerint a szeptembertől tartó árrobbanásnak több oka lehet. Például az aratások alapján nem jó az idei takarmánytermés, ami feljebb nyomhatta a tojás árát is.

Megemlítette, hogy a tojás árszintje évekig lemaradásban volt más termék drágulásához képest (ezt a túlkínálat okozhatta), ezt a nyomott árat most hozza be.

Mindemellett szeptemberről októberre azért nyílhatott tér a termelői árak emelésére, mert korábban az uniós piacra Ukrajnából behozott jelentős mennyiségű tojás részben kieshetett, ami a kínálatot szűkíthette és hiányt generálhatott. Ezért a lánc minden szereplője kénytelen elfogadni a másik emelt árait, mert nincs olcsóbb tojás a piacon.


Ne hagyd ki!