Nagyon sok múlhat a karácsonyi könyvértékesítéseken
Fotó: Shutterstock

150%-kal nőtt néhány papírtípus ára - bajban a könyvkiadók

A kedvezőtlen gazdasági környezetben a nyomdák könnyebben nemet mondhatnak a tartozást felhalmozó vevőiknek, ami könyvkiadók csődjéhez is vezethet. A gyártási költségek megugrása pedig azt eredményezheti, hogy hamarosan a legmegfizethetőbb luxuscikké válhat a könyv.


Drágul a papír alapanyaga

Dinamikusan növekszik a papír előállításához nélkülözhetetlen cellulóz ára. Az áremelkedés a koronavírus-járvány időszakában kezdődött, amikor jóval nagyobb volt rá a kereslet, mint a kínálat. Sokszorosára nőtt az online rendelések volumene, ami hatalmas igényt generált a csomagolóanyagokra. Emiatt kevesebb cellulóz jutott a nyomdaiparnak szükséges grafikai papírokra, így néhány papíripari termék ára a másfélszeresére ugrott.

Bár úgy látom, hogy néhány papírtípusnak már tetőzéshez közeli lehetne az ára, az importjellege miatt még mindig növekedést tapasztalunk. (…) Emellett a papírgyárakat erőteljesen sújtja a rezsidíjak emelkedése is, hiszen ezek az üzemek rengeteg energiát használnak fel a termelés során. Ez a költségelem pedig úgyszintén beépül a papír árába

- nyilatkozta Orgován Katalin, a Nyomda- és Papíripari Szövetség elnöke a VG-nek.

A szakember megemlítette, hogy a megváltozott papír- és a nyomdaköltségek miatt egy kiadvány előállítása akár 40 százalékkal is többe kerülhet, mint tavaly.

Emellett a nyomdák képviselői a napokban jelezték, hogy a kiadók lassabban fizetnek, mint eddig. A nyomdaiparnak az elmúlt évtizedben nem okozott különösebb gondot a kintlévőség-kezelés, mert némi csúszással, de minden megrendelő törlesztette az adóságát. Azonban a megváltozott gazdasági helyzetben a nyomdák jobban odafigyelhetnek a kintlévőségeikre. Hamarabb nemet mondhatnak egy-egy tartozást felhalmozó vevőnek, ami akár kiadók csődjéhez is vezethet.

A legmegfizethetőbb luxuscikké válhat a könyv

A magyar nyomdaipar és a könyvkiadók is sok megpróbáltatáson vannak túl az idén, de a legjobban talán a papír árának az elszállása és a vásárlóerő jelentős gyengülése sújtotta őket.

A nyomdák egyenesen ott tartanak, hogy azt kérik, ne írjunk árat a könyvekre, mert lehet, hogy a nyomtatás pillanatában már drágább lesz az alapanyag, mint amikor elvállalták a munkát. (…) Van olyan papírfajta, amelyiknek duplájára nőtt az ára az elmúlt hónapokban. A kemény táblás könyvekhez szükséges úgynevezett fekete lemez pedig szinte csak aranyárban kapható

- nyilatkozta Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke.

A Magyarországon kiadott könyvek eladásai tavaly nagyon jól alakultak. Különösen azok a nagy kiadók hasítottak, amelyek a bejáratott webshopjukkal át tudták vészelni a pandémiát is. Viszont a kisebb szereplők – köztük számos családi mikrovállalkozás – állami segítségre szorulhatnak manapság. A legnagyobb bajban a szak- és rétegkönyveket kiadók lehetnek. Ők adják a könyvtermés nagyjából 40 százalékát.

A szektor idei sikere leginkább a karácsonyi eladásoktól függ. Gál Katalin szerint az ünnepekkor a könyv lehet a legmegfizethetőbb luxuscikk.


Ne hagyd ki!