Az ofszetpapír ára tavaly január óta 130 százalékot emelkedett
Fotó: Shutterstock

Egy meg egyből így lesz három a könyvpiacon

Drágult a fa, a cellulóz, a papír és a nyomdafesték is az elmúlt időszakban, így az iparági szereplők jelentős áremelkedésre számítanak a könyvpiacon. Előfordul azonban, hogy a könyvek lapjainak a vastagságán, vagy a borítón próbálnak spórolni a kiadók.


Gondok a nyomdapiacon

Olyan gyorsan változnak az árak a nyomdaiparban, hogy amíg egy könyv elkészül, akár többször is felmehet az alapanyagainak a költsége. Az elmúlt években meglehetősen megbízhatóan teljesített a nagyjából 55 milliárd forintos hazai könyvpiac. Az idei árváltozások azonban bizonytalanságra adnak okot – írj a g7.hu.

A szakemberek szerint világpiaci folyamatok vezettek idáig. Az országok sorra tiltják be egyes műanyag eszközök használatát, amit több esetben hullámkarton alapú termékekkel próbálnak pótolni. A karton iránt ezért globálisan is óriási lett a kereslet. A kartonok pedig cellulózból készülnek, akárcsak a könyvek lapjai. Az ofszetpapír ára ennek következtében tavaly január óta 130 százalékot emelkedett.

Reméltük, hogy idén év közepére megnyugszik a papírpiac, és lecseng a válsághelyzet, de ennek semmi jele. Ősztől mostanáig folyamatosak voltak az áremelkedések, de legalább már nincs hiány ofszetpapírból és a keménykötésű könyvekhez használt szürkelemezből

- nyilatkozta Orgován Katalin, a Nyomda- és Papíripari Szövetség elnöke.

Napi szinten próbál alkalmazkodni az iparág

A gyors árnövekedés hatására több nyomda áttért a heti vagy napi árképzésre.

Előfordult, hogy a papírgyárosok nem egyszer akkor közölték az adott szállítmány árát, amikor elindították a kamiont

– mondta az elnök.

A könyvek ára azonban nem csak a drága papír miatt növekedhet, hiszen a forint gyengülése, az infláció, a szakemberhiány, a minimálbér-emelkedés, a nyomdagépek alkatrészellátásának akadozása és a nyomdafestékhiány is felfelé mozdítják a költségeket.

A kiadóknak sem egyszerű

Nem tudjuk most megmondani, mennyivel fognak többe kerülni a könyvek év végére, teljesen kiszámíthatatlan a piac, és az is, vajon mikorra állnak helyre az ellátási láncok. (…) A kiadók eddig kényelmes helyzetben voltak: ha nagyon fogyott egy könyvük, gyorsan utánrendelhették a nyomdánál. A karácsony előtti hónapokban zajlik a könyvpiac éves forgalmának mintegy harmada, akkor derül ki, hogy az adott év nyereséges-e egy kiadónak. Egy sikeres könyv gyors utánnyomására ebben a helyzetben már nem feltétlenül lesz lehetőség, vagy ha mégis vállalja egy nyomda, akkor a pár héttel később kinyomott sorozat ugyanabból a könyvből már drágább lehet

– tájékoztatott Nyáry Krisztián, a Líra kiadói csoport kreatív igazgatója.

A kiadók egyébként bizonyos esetekben úgy próbálnak spórolni, hogy csökkentik a példányszámot, a keményfedelet puhára cserélik, vagy a könyvek lapjain vékonyítanak egy kicsit.

Ne hagyd ki!