Öt WC-papír gurigát tart kezében egy ember
Fotó: Unsplash

Ismét hiány lehet WC-papírból? Most nem a járvány miatt

Az alapanyaghiány a papíripart is elérte. Emiatt egyes szalvéták már hiányoznak a boltok polcairól, illetve akadhat gond a WC-papírral is. A szektort a járvány, illetve a műanyag termékek tiltása bolygatta fel.


Több sokkhatás

Más iparágakhoz hasonlóan a papíriparban is elszállt a legfontosabb alapanyag ára. A cellulóz a tavaly őszi mélyponthoz képest fél év alatt több mint 40 százalékot drágult. Volt olyan nyomdaipari cégvezető, aki azt mondta a G7-nek, hogy a papíros beszállítói eddig négyszer emeltek árat az idén.

Az áremelkedés mellett szeptemberben már az is gondot okozott, hogy több papírtípusból hiány alakult ki, ami nemcsak a nyomdákat, hanem a tisztasági papírt és a csomagolóanyagokat gyártó cégeket is érintette. Bodrogai Ferenc, a Magyar Piszke Papír cégvezető-tulajdonosa a G7-nek azt mondta:

a papírpiacon a háború óta nem volt ilyen káosz.

A kialakult helyzetet az okozta, hogy az ágazatot egyszerre több sokkhatás érte. A keresleti-kínálati viszonyokat felborító koronavírus-járvány mellett a különböző műanyag termékek betiltása is nagy gondot okozott. Sok ilyen terméket ugyanis papíralapú helyettesítőkkel váltottak ki, erre a többletkeresletre pedig nem volt felkészülve az ágazat, különösen nem egy járványidőszak után.

Ezek a piaci fordulatok együttesen vezettek oda, hogy a különböző papírral dolgozó cégek jelentős része most már egyszerűen nem kap elég alapanyagot.

Egyes szalvétákból már hiány van

Orgován Katalin, a Pátria Nyomda Zrt. vezérigazgatója, a Nyomda- és Papíripari Szövetség elnöke szerint az elmúlt hetekben a keménytáblás könyvek első és hátsó oldalához használt kötészeti lemezek hiánya volt a leginkább szembetűnő. Emiatt szinte biztos, hogy a következő időszakban a megszokottnál jóval kevesebb keménykötésű könyv lesz a piacon. Arról, hogy a könyvpiacon mit okozhat az alapanyaghiány, illetve a cellulóz árának megugrása, ebben a cikkben írtunk.

A G7-nek nyilatkozók szerint az alábbi papíripari termékekből van még hiány:

  • magazinpapírokból,
  • a különböző címkékhez használt öntapadó alapanyagból,
  • és kevés az olyan úgynevezett thermo papír is, amit mások mellett az élelmiszerláncok zöldség-gyümölcs mérlegei használnak a címkenyomtatáshoz.

Bodrogai Ferenc, a Magyar Piszke Papír cégvezető-tulajdonosa pedig arról számolt be, hogy egyes szalvéták vagy papírterítők már most hiánycikknek számítanak. Ez elsősorban koronavírus-hatás, hiszen tavaly a járvány miatt csökkenő keresletre reagálva vették vissza termelésüket a gyárak, és most, hogy az éttermek újra nagyobb mennyiségben igénylik a termékeket, a csökkentett kapacitással ezt a keresletet már nem tudják kielégíteni.

Hamarosan hasonló lehet a helyzet ugyanakkor a WC-papírokkal is, igaz, itt nem elsősorban a járvány következtében. A műanyagok kiváltása miatti többletkereslet és az újrahasznosított papír iránti igény megugrása ugyanis ezektől a termékektől is egyre látványosabban szívja el az alapanyagot. Különösen a munkahelyi WC-papíroknál lehet probléma, azok gyártásánál ugyanis nagyobb arányban használnak hulladékpapírt.

Jelentős drágulás jöhet

A szektor gondjait csak tetézi az energiaárak közelmúltban tapasztalt elszállása. A papíripar ugyanis kifejezetten sok energiát használ, így az áram és a gáz árának emelkedése is jelentősen megdobja a már így is rendkívüli ütemben emelkedő költségeiket.

Mindezek alapján úgy tűnik - jegyzi meg a G7 -, legjobb esetben is arra kell készülnünk, hogy a háztartási és egyéb papírtermékek ára nagyot fog emelkedni a közeljövőben. Rosszabb esetben pedig arra, amit a járvány kitörésekor láthattunk az üzletek WC-papír-polcainál, akkor itthon még többnyire csak külföldi videókon.


Ne hagyd ki!