Toalettpapír-ellátási gondokkal nem kell számolnunk, áremelkedéssel azonban igen
Fotó: Shutterstock

Lesz elég WC-papír, de milyen áron!?

Nem fordulhat elő készlethiány higiéniai papírtermékekből Magyarországon a legnagyobb gyártó szerint. A Lidl azonban ellátmányi problémákra hivatkozva korlátozta a wc-papír vásárlását a napokban.


Nem kell aggódnunk a WC-papír miatt

A tervezettnek megfelelően folyik a gyártás a Magyarországon piacvezető Vajda-Papírnál. A csoport éves higiéniai papírtermékgyártó kapacitása 140 ezer tonna (toalettpapír, papírzsebkendő, háztartási papírtörlő), az országos szükséglet viszont 90 ezer tonna, így akár egymaguk is képesek lennének ellátni a hazai igényeket.

A cég közleménye szerint idehaza toalettpapír-ellátási gondokkal nem kell számolni, az árak azonban emelkedni fognak. Náluk 10-20 százalékkal növekedhet az árszint termékkategóriától függően a közeljövőben. Viszont egyszer már megemelték több mint 30 százalékkal az árszintjüket az idén, de az nem fedezte az elszálló energiaköltségeiket. Emellett az árváltozást a cellulóz drágulásával is magyarázzák.

A cellulóz a kétszeresére drágult az elmúlt másfél évben, ráadásul mással nem is lehet helyettesíteni. Az újrahasznosított-papír, mint alapanyag elérhetősége korlátozott, nem áll rendelkezésre kellő mennyiség a tiszta cellulóz teljes és globális szintű kiváltására

- tájékoztatott Vajda Attila, a Vajda-Papír Kft. ügyvezető igazgatója.

A papírgyártáshoz használt cellulózrostokat Dél-Amerikából, illetve a Skandináv térségből szállítja a vállalat. A jelenlegi és a közeljövőben elkészülő cellulóztárolójuk három havi pufferkészlet raktározására lesz alkalmas. Alappapírból két havi készletet tudnak felhalmozni.

A boltokban toalettpapírból nem, papír zsebkendőből azonban lehet átmeneti készlethiány, de az sem a nyersanyaghiány, hanem a gyártási kapacitások korlátja miatt, amelyet jelentősen bővít a hamarosan befejeződő gyárbővítési fejlesztés

- figyelmeztetett Vajda Attila.

Újabb termékek vásárlását korlátozta a Lidl

A Vajda-Papír közleménye azért is érdekes, mert néhány napja a Lidl a hatósági áras termékek mellett újabb árucikkekre vezetett be mennyiségi korlátozást a vásárláskor, egyebek mellett WC-papírra és papírzsebkendőre. Az egyik fajta toalettpapírból például összesen három csomagra maximalizálták az egyszerre kiadható mennyiséget.

A döntést az ellátási láncokban adódó problémákkal magyarázta a cég. Kiemelték, hogy sok esetben jelentős készlet áll a rendelkezésükre a népszerű árucikkekből, de megesik, hogy az is kevésnek bizonyul a növekvő kereslet miatt.

A papírhiány okai

A nemzetközi papírhiánnyal részletesebben EBBEN a cikkben foglalkoztunk korábban. Könyvkiadók, csomagolóanyag-, háztartási- és egészségügyi gyártók számoltak be arról, hogy idén is megmaradhat hazánkban a papírhiány, melynek okai a következők lehetnek:

  • A pandémia alatt gyakorlatilag leállt a világ gazdasága, így bezuhant a fakitermelés (emiatt cellulózhiány alakult ki, ami a papír alapanyaga) és a papírgyártás is. Emellett lassan indult újra az iparág.
  • A koronavírus-járvány miatti leállás szakadásokat okozott a globális logisztikai láncokban is.
  • A válság miatt több papírgyár bezárt, ezért csökkent a globális termelés.
  • Klíma- és környezetvédelemi szempontok miatt, folyamatosan esik vissza a műanyag csomagolóanyagok használata, amit gyakran papírcsomagolókkal helyettesítenek.
  • Jelentősen emelkedett a cellulóz, az energia és az üzemanyag ára. Ezek pedig növelték a papír előállítási költségét.

Hogy meddig tarthat a vásárlási korlátozás az áruházban, arról egyelőre nincs hír.

Ne hagyd ki!