Az ársapka miatt darabonként 90 forint körüli alakul a tojás ára
Fotó: Shutterstock

Jobb, ha időben beszerezzük húsvétra a tojásokat

Nem tart tojáshiánytól a húsvéti időszakban a Tojásszövetség alelnöke, azonban átmeneti termékhiány előfordulhat egyes üzletekben. A hatósági árszabás miatt pedig darabonként 90 forint körüli árszintre készülhetnek a vásárlók.


Jön a húsvét, pöröghet a tojáspiac

Nem számítunk ellátási problémákra a következő hetekben. Ugyanakkor azt javasoljuk a vásárlóknak, ne az utolsó pillanatra hagyják a bevásárlást, mert egy nagyobb roham az adott napra okozhat pillanatnyi hiányt. Másnapra azonban ismét lesz tojás a polcokon, mivel a tyúkok kiszámítható módon tojnak – csak nem azonnal és bármennyit

- nyilatkozta a húsvéti tojásellátással kapcsolatban Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség) alelnöke az Agroinform.hu-nak.

Hozzátette, a tavaly novembertől a tojásra is vonatkozó hatósági árszabás miatt a termék átlagára 90 forint körül fog alakulni az üzletekben a húsvéti időszakban (nagypéntek: április 7. - húsévéthétfő április 10.). Egyébként az árstop április 30-ig biztosan érvényben marad.

Véget érhet áprilisban az árstop?

A portál elemzése szerint, ha a termelői költségszint alakulása nem is, egyéb piaci tényezők visszafoghatják a tojásárakat 2023 tavaszán. A húsvétot követően jellemzően visszaesik a tojásra a kereslet. Erre ráerősít, hogy a falusi portákon tartott tyúkok is elkezdenek tojni, kiváltva a bolti, piaci beszerzések egy részét. Mindezek együttesen alacsonyabb átlagárakat eredményezhetnek.

Az árstop betöltötte szerepét, és a lakosság hosszú távú, biztonságos ellátása immár annak mielőbbi kivezetését teszi szükségessé. Az április végi határidő fogyasztói szempontból ideális lehet, mert ebben az időszakban megvan a lehetősége annak, hogy az árak a felső ársapka eltörlésével sem mozdulnak felfelé

-tette hozzá a szakértő.

Viszont felmerül a kérdés, az árstop eltörlésének bejelentése mekkora felhalmozási hullámot indít el. Azonban 28 napos szavatossági rendelkező tojásnál ez a hatás kevésbé játszhat szerepet mint más, tartósabb termékeknél.

Ezért volt szükség az árstopra

2021. októberében mintegy 470 forint volt a 10 darabos tojás átlagára Magyarországon. Viszont 2022 tizedik hónapjában 900 forint körül alakult a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint, ami éves alapon 91 százalékos emelkedést takar. Novemberben tovább drágult, így általánossá váltak az 1100-1200-as árak.

Ekkor döntött úgy a kormány, hogy kiterjeszti az árstopot a friss tojásra (és a burgonyára). A rendelet szerint a tyúktojás ársapkás bruttó ára nem lehet magasabb a kereskedők tavaly szeptember 30-án alkalmazott bruttó kiskereskedelmi árszintjénél az üzletekben, a bevásárlóközpontokban vagy a csomagküldéses kereskedelemnél. A piacokra nem vonatkozik a szabályozás.

Ne hagyd ki!