Tojáshiány lépett fel az Unióban
Fotó: Shutterstock

Meddig bírja a tojás az ársapkát?

Tojáshiánnyal küzd Európa. A problémáért leginkább a madárinfluenza okolható. Keresleti tojáspiac alakult ki a kontinensen, ami az árakon is meglátszik. Hazánkban ársapkát kapott a termék, így kérdéses, hogyan alakulhat a hazai piac jövője, ha esetleg nem lenne elég a hazai fogyasztás kielégítésére a tojástermelésünk.


Tojáshiány van Európában a madárinfluenza miatt

Zdeněk Mlázovský, a Cseh-Morva Baromfi Szövetség alelnöke arról tájékoztatott, hogy tavaly óta az energiaárak emelkedésével küszködnek a baromfitartók, amit az áraik emelésével kénytelenek ellensúlyozni. Hónapokon keresztül képtelenek voltak érvényesíteni a kereskedőknél a költségeik megugrását, de nyár végén akkora tojáshiány alakult ki az európai piacon, hogy sikerült árat emelniük. A szakember szerint a kontinentális hiány miatt leginkább a madárinfluenza tehető felelőssé.

A szakértő hozzátette: azért, hogy a cseh baromfiszövetség tagjai minden megrendelőjüknek tudjanak tojást biztosítani, maximálták a rendelhető mennyiséget. Emellett Csehország tojástermelése a jövőben várhatóan csökkeni fog, a ketreces tojótyúktartás 2026-os betiltása miatt.

Az ADIS az Európai Unió állategészségügyi információs rendszere. Annak az adataira hivatkozva azt írja a Magyar Mezőgazdaság, hogy a kontinensen 23-szor vált járványossá a madárinfluenza. A legtöbbször, összesen kilencszer Franciaországban, ötször Németországban, valamint háromszor Hollandiában. Ezek az esetek mintegy 767 ezer megbetegedett baromfit jelentettek.

Viszont a járvány megfékezése miatt idén (október végéig) például Hollandiában 4,5 millió, Németországban pedig 1,3 millió szárnyast kellett levágni.

Belenyúltak a magyar tojáspiacba

Szeptemberre a tojás 53,7 százalékkal drágult Magyarországon az egy évvel korábbi adatokhoz képest a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. A kilencedig hónapban 70 forint körül alakult a tojás átlagára. Viszont november elején már 1100-1200 forintot kértek egy tízes csomagért.

A Magyar Tojásszövetség alelnöke, Pákozd Gergely a hónap elején arról tájékoztatott, hogy a magyar tojásexport minimális, valamint a hazai tojástermelők a magyarországi igények nagyjából 80 százalékát képesek kielégíteni.

Azóta kormány úgy döntött, hogy a friss tojásra és az étkezési burgonyára is kiterjeszti az árstopot az év végéig. A két terméknél az üzletben, bevásárlóközpontban vagy csomagküldéses kereskedelemnél a bruttó ár a kereskedő idén szeptember 30-án alkalmazott bruttó kiskereskedelmi áránál nem lehet magasabb. A piacokra nem vonatkozik a szabályozás. Az intézkedéssel az infláció megfékezéséhez szeretnének hozzájárulni.

Abból kiindulva, hogy hazánkban a tojás kiskereskedelmi ára az ársapka miatt alacsonyabb lehet, mint az Unió környező országaiban, valamint Magyarország egyébként is tojásimportra szorul, kérdéses, hogy ha a hazai termelők nem lesznek képesek kielégíteni a magyarországi keresletet (márpedig a szakember szerint a 80 százalékát tudják fedezni), ki fog nekünk tojást eladni külföldről, ha máshonnan többet adnak érte?

Ne hagyd ki!