Egyesek odavannak értük, míg mások szabályosan rettegnek tőlük: az ehető gombák a kutatók szerint azonban kifejezetten jó hatással vannak az emberi szervezetre.
A Magyar Mezőgazdaság a healthnews.com-ra hivatkozva azt írja, hogy az Agaricus néven is ismert csiperke gomba jótékony hatással van egyebek között a vércukorszintünkre is.
A cikk ezután külön kiemelte a kétspórás csiperkét, más néven az Agaricus bisporus-t, amely a kutatók szerint nem kis mennyiségű élelmi rostot és antioxidánsokat (például C-, D- és B12-vitamin, folsavak és polifenolok) tartalmaz.
Sőt, egy részletes vizsgálat szerint az Agaricus bisporus a már említett vércukorszint mellett a koleszterinszint szabályozására is tökéletesen alkalmas.
A Magyar Mezőgazdaság egy gombákkal kapcsolatos részletes tanulmányra is felhívta az olvasók figyelmét, amely a fehér gombák gazdag beltartalmára hívta fel a figyelmet.
A kutatás szerint az ehető gombák ezen fajtája egyebek között jó minőségű fehérjét, magas rosttartalmat, nagy mennyiségű vitamint és ásványi anyagot, valamint bioaktív molekulákat rejt magában.
Emellett a fehér gombák kifejezetten jó vitaminforrásnak számítanak, hiszen B-csoportba tartozó vitaminokat (B1, B2, B3, niacin, folsav, B12), a D2-vitamint és az ergoszterint is tartalmaznak.