olívaszüret
Fotó: Shutterstock

Nem csodaszer, de csökkentheti a demenciával járó kockázatokat

Amerikai kutatók azt állítják: az olívaolaj különösen jó hatással van az agy egészségére. A JAMA Network Open című tudományos lapban megjelent publikáció szerint azoknak, akik bármilyen formában, rendszeresen fogyasztanak olívaolajat, alapvetően egészségesebb az agyműködésük, írja a Hvg.


A szakemberek megállapították, hogy az olívaolaj általános egészségjavító hatása a demenciával kapcsolatban is érvényes. Ez önmagában nem nagy meglepetés, ha figyelembe vesszük, hogy ezt a hozzávalót általában valamilyen egészségesnek tartott étellel, jellemzően zöldségekkel fogyasztjuk.

A Harvard kutatói viszont arra jöttek rá, hogy az olívaolajnak a többi összetevőtől függetlenül is jótékony hatásai vannak, tehát akkor is jót teszünk vele az egészségünknek, ha önmagában fogyasztjuk.

Az eredmények szerint azoknál, akik napi szinten legalább 7 gramm olívaolajat fogyasztottak, 28 százalékkal csökkent a demenciával összefüggésbe hozható halálozás kockázata azokhoz képest, akik soha, vagy csak nagyon ritkán ettek belőle.

A kutatás vezetője, Anne-Julie Tessier szerint mindez az olívaolaj gyulladáscsökkentő hatásának köszönhető, ezen kívül kifejezetten magas benne az egyszeresen telítetlen zsírsavak és egyéb antioxidáns vegyületek, például a polifenolok aránya.

A tanulmány szerint az olívaolajban található telítetlen zsírsavak segíthetnek megőrizni az ember egészségét, a polifenolok pedig megakadályozhatják az Alzheimer-kór kialakulását is előidéző amiloid plakkok képződését.

Ne hagyd ki!