Perilla
Fotó: Shutterstock

Gyógyszernek és ételízesítőnek is kiváló ez a dísznövény

Különleges ízekkel gazdagítja az ételeinket ez a növény, ráadásul még megfázás esetén is hasznunkra válik. Kerüljön díszkertbe, zöldségek mellé, vagy a fűszerágyásba - sikert fog aratni, így mutatja be a feketecsalánt a magyarmezogazdasag.hu.


A cserjés perilla, más néven feketecsalán (Perilla frutescens) a mentafélék családjába tartozó nálunk egynyári növény 60-150 cm magas, és zöld, illetve vörös levelű változatban létezik. Napos helyen szeret élni, talajból pedig az kissé savanyú a kedvence. Magját májusban kell elvetni, optimális csírázási hőmérséklete 20 °C. Csírázási sebessége gyors, viszont a magok csak rövid ideig őrzik meg életképességüket, ezért leginkább friss magokkal érdemes próbálkozni. Betakarítása általában szeptember végén-október elején történik, de fagyérzékenysége végett mindenképpen szükséges figyelembe venni a helyi éghajlati adottságokat.

Az ázsiai országokban rendkívül népszerű fűszer-, táplálék- és gyógynövény. A jellegzetes, nehezen körülírható, pézsmás-mentás illatú növény magas tápértékkel bíró leveleit salátákban, szusiban, levesekben, és köretként fogyasztják, valamint a bordó levelűt ételek színezésre is használják. Csomagolhatunk is bele, és akár be is bugyolálhatjuk tésztabundába. Teaként is fogyasztható, és készíthetünk belőle szirupot is. Omega-3 zsírsavban gazdag magolaját ízesítőként élvezik. A perilla bőrgyógyászati készítményekben és kozmetikai szerekben is egyre felkapottabb összetevő.

A mezőgazdasági szakportál óvatosságra int, habár a feketacsalán alkalmazása eléggé biztonságosnak tűnik, mindig szem előtt kell tartani, hogy allergiás reakció bármely növény (pláne újonnan kipróbált növény) esetében jelentkezhet.

A perillát használhatjuk az immunrendszer működésének fokozására, nátha és influenza esetén lélegzethez juttat minket. Növelheti az asztmás betegek tüdőkapacitását. Magolaja az omega-zsírsavakkal, levelei a magas antioxidánstartalmukkal (a vörös levelűé magasabb, mint a zöldé) védik a kardiovaszkuláris rendszer épségét. Erős antioxidánsai küzdenek a szabad gyökök okozta károsodások ellen, mint például a gyulladások, tumorok, sztrók, illetve az Alzheimer- kór. Levelei ezen túlmenően csökkenthetik a görcsöket, a puffadást, a gázképződést és a kellemetlen teltségérzetet. Azáltal, hogy erősíti a nyelőcső alsó záróizmát, megakadályozza a savas regurgitáció kialakulását.


Ne hagyd ki!