Az EU tagállamait hasonlították össze az elhízottak aránya alapján
Fotó: Shutterstock

Magyarország ezüstérmes az elhízásban

Csupán egyetlen ország lehet az Európai Unióban, amelyben az elhízottak aránya nagyobb, mint Magyarországon. Ellenben a szomszédos Románia az unió legkedvezőbb értékeivel rendelkezik, ha az elhízásról van szó.


Nagyon magas Magyarországon az elhízottak aránya

Málta az Európai Unió legelhízottabb tagállama. Viszont utána Magyarország következik a sorban. Az elhízási lista végén pedig Románia áll a legfrissebb adatok alapján.

Egy korábbi kutatás vizsgálta meg, az uniós országok lakosságának hány százaléka elhízott (30-nál nagyobb testtömegindexű embereket számítottak elhízottnak.) Soroljuk a lista elején és végén szereplő államokat a G7 gyűjtése alapján:

Az elhízott felnőtt lakosság kerekített aránya az Európai Unió ”legelhízottabb” tagállamaiban (2019-es adatok alapján):

  1. Málta – 27 százalék
  2. Magyarország – 24 százalék
  3. Horvátország – 23 százalék

Az elhízott felnőtt lakosság kerekített aránya az Európai Unió ”legkevésbé elhízott” tagállamaiban (2019-es adatok alapján):

  1. Románia – 11 százalék
  2. Olaszország – 12 százalék
  3. Bulgária – 13 százalék

A portál megjegyzi, az elhízottak aránya EU-átlagban 15-ről 16 százalékra, Magyarországon pedig 20,6-ról majdnem 24 százalékra nőtt 2014 és 2019 között. A magyarok legrosszabbul kereső 20 százalékánál 27,2 százalék volt az elhízottak aránya, amíg a legjobban kereső 20-százaléknál 16,6 százalék.

Az avokádó fogyasztása akár a fogyásban is segíthet

Egyébként a Catherine Gervacio dietetikus, valamint Lisa Richards egészségügyi és táplálkozási szakértő szerint az avokádó zsírja kimondottan egészséges. Akár fogyókúra alatt is ajánlott lehet a fogyasztása, hiszen segíthet csökkenteni a hasi zsírokat, valamint más egészségügyi előnyökkel is járhat.

Az avokádó egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag, amelyek számos szív- és érrendszeri, valamint emésztési előnnyel járnak a fogyás mellett. (…) Az avokádó C-vitamin-tartalma képes felvenni a harcot a szabad gyökökkel, amelyek lelassíthatják az anyagcserét. (…) A szívbarát egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok kiváló forrásának nevezik, amelyek segíthetnek csökkenteni a rossz koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát

- idéztük Gervaciot korábban.

Hozzáteszik, az avokádó a C mellett (ami szintén segíthet a fogyási célok elérésében) gazdag E- és A-vitaminokban is, amelyek antioxidánsként is működnek. Továbbá jelentős a rosttartalma, így fogyasztása javíthatja az emésztést és tartósabbá teheti a jóllakottság érzését is.

Akár salátához adjuk, pirítósra kenjük, vagy egészséges zsiradékként használjuk a főzés során, az avokádó számos olyan egészségügyi előnnyel jár, amelyek miatt minden diéta remek kiegészítője

- mondta Richards.

Ne hagyd ki!