Így változtak a horgászati tilalmi időszakok
Fotó: Shutterstock

Pecás vagy? Így változtak a tilalmi időszakok szabályai

Elkezdődött a harcsa, a ponty és a compó tilalmi ideje, de nem mindenhol. Mentességet lehet kérni és kapni a tilalom alól, és ezzel szoktak is élni a horgászegyesületek, halgazdálkodási szervezetek, így horgászat előtt érdemes mindig tájékozódni az adott vízterület szabályairól - írja a pecaverzum.hu.


Április 28-én, pénteken éjfélkor lejárt a balin, a süllő és a sügér tilalmi ideje. Május 2-án, kedden 0 órakor viszont másik három halfaj esetében lépett életbe tilalom.

A ponty tilalmi ideje május 31-ig, míg és a compóé és a harcsáé június 15-ig tart.

A fent említett három halfajon túl jelenleg további hét élvez még védelmet. A garda, a jászkeszeg, a szilvaorrú keszeg, a márna, a paduc és a domolykó tilalmi ideje április 15-én kezdődött és május 31-én ér véget, míg a kősüllőé március 1-től június 30-ig tart.

A halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló 133/2013. (XII. 29.) VM rendeletben foglaltak szerint, ha az első nap szombatra vagy pihenőnapra esik, a tilalom az azt követő munkanapon lép érvénybe. Ha a tilalmi idő utolsó napja esik szombatra vagy pihenőnapra, a tilalom a közvetlenül megelőző munkanapon végződik. A megállapított fajlagos tilalmi idők az első nap 0 órakor kezdődnek és az utolsó nap 24. órájában végződnek.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy ezek országos szabályok, amelyektől eltérhetnek a vízhasznosítók, így horgászat előtt érdemes mindig tájékozódni az adott vízterület szabályairól.

A nagy tavaink esetében például a pontytilalmat a Balatonon és a Velencei-tavon is feloldották, de mentességet kapott például a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KTVHESZ) is a Nagykunsági-főcsatorna nyugati ágára (víztérkód: 16-194), a Nagykunsági-főcsatorna keleti ágára (víztérkód: 16-310) és a Malomzugi Holt-Zagyvára (víztérkód: 16-308-1-1).

A harcsahorgászok számára az idei évben jelent meg egy fontos változás. Egészen a tavalyi évig az a szabály volt érvényben, hogy tilalmi időszakban (05. 02.-től 06. 15-ig) a legalább 100 centiméteres példányok megtarthatók. Ezt azonban eltörölték, és 2023-tól a tilalmi időszakban is teljes védelmet élvez a harcsa, minden egyedet vissza kell engedni, írja a pecaverzum.hu.

Ezzel kapcsolatban is szükséges megjegyezni, hogy az országos szabályoktól ebben az esetben is eltérhetnek a vízhasznosítók, és kérelem alapján menetességet kaphatnak. Így tett például a Tolna Megyei Horgászegyesületek Szövetsége (Tohosz) is.

„A 2023-as évben a szürkeharcsa fajlagos tilalmi idejére vonatkozó korlátozás a Tohosz által hasznosított Sió-csatorna 0-58 fkm és a Szálkai-víztározó tekintetében 2023.05.02-2023.06.15-e közötti időszakban feloldásra kerül. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az említett időszakban is lehet horgászni szürkeharcsára az érintett két vízterületen, a jogszabályban meghatározott méret (60 centiméter) feletti szürkeharcsa megtartható a helyi horgászrendi szabályok betartásával" – közölték a Facebookon.

Ne hagyd ki!